Wykonanie

Gnocchi to rodzaj przepysznych włoskich kluseczek, najpopularniejsze są ziemniaczane.Natknąć się na nie można w całym rejonie Morza Śródziemnego.Każdy region, a nawet miejscowość we Włoszech ma swoje unikatowe przepisy.Tak więc wersji Gnocchi jest nieskończoność :)Mogą być zrobione z
ziemniaków, semoliny,
mąki pszennej lub kukurydzianej, warzyw, z dodatkiem
ziół,
szpinaku,
serów...Serwowane z dodatkiem sosu. Polecam:
sos Neapolitański,
serowy,
grzybowy,
pomidorowo -
pieczarkowy, pesto,
masło szałwiowe, z dodatkiem duszonych warzyw,
czosnku,
ricotty,
suszonych pomidorów lub
oliwek, posypane
serem......Dzisiaj przygotowałam Gnocchi z sosem
szpinakowym!
Szpinak może Ci się kojarzyć z bezsmakową zieloną ciapą z przedszkola ;)Może być pyszny, ale trzeba go dobrze przygotować!Ten przepis na
sos jest świetny!Składniki:800 g
ziemniaków100 g
mąki1
jajkosól,
pieprzświeży
tymianekSosik:500g
szpinaku3 ząbki
czosnku1 mała
cebulaoliwa3 łyżki
mąki200 ml
mlekasól,
pieprz,
chilliZiemniaki nie obrane ugotuj. Następnie obierz ze skórki, pognieć.Wystudzone pognieć z
mąką i
jajkiem,
solą i
pieprzem.Opcjonalnie możesz dodać trochę listków świeżego
tymianku.Wyrób ciasto.Formuj małe kluski, krojąc je nożem.Gotuj na osolony wrzątek. Wyławiaj.Jeśli wolisz możesz
potem odsmażyć gnocchi, żeby były bardziej rumiane.Sosik:Podsmaż
cebulkę. Dodaj
mąkę,Wymieszaj.Dodaj resztę składników.Duś sos aż
szpinak zmięknie.Pychta!