ßßß
Gnocchi to rodzaj przepysznych włoskich kluseczek, najpopularniejsze są ziemniaczane.Natknąć się na nie można w całym rejonie Morza Śródziemnego.Każdy region, a nawet miejscowość we Włoszech ma swoje unikatowe przepisy.Tak więc wersji Gnocchi jest nieskończoność :)Mogą być zrobione z ziemniaków, semoliny, mąki pszennej lub kukurydzianej, warzyw, z dodatkiem ziół, szpinaku, serów...Serwowane z dodatkiem sosu. Polecam: sos Neapolitański, serowy, grzybowy, pomidorowo -pieczarkowy, pesto, masło szałwiowe, z dodatkiem duszonych warzyw, czosnku, ricotty, suszonych pomidorów lub oliwek, posypane serem......Dzisiaj przygotowałam Gnocchi z sosem szpinakowym!Szpinak może Ci się kojarzyć z bezsmakową zieloną ciapą z przedszkola ;)Może być pyszny, ale trzeba go dobrze przygotować!Ten przepis na sos jest świetny!Składniki:800 g ziemniaków100 g mąki1 jajkosól, pieprzświeży tymianekSosik:500g szpinaku3 ząbki czosnku1 mała cebulaoliwa3 łyżki mąki200 ml mlekasól, pieprz, chilliZiemniaki nie obrane ugotuj. Następnie obierz ze skórki, pognieć.Wystudzone pognieć z mąką i jajkiem, solą i pieprzem.Opcjonalnie możesz dodać trochę listków świeżego tymianku.Wyrób ciasto.Formuj małe kluski, krojąc je nożem.Gotuj na osolony wrzątek. Wyławiaj.Jeśli wolisz możesz potem odsmażyć gnocchi, żeby były bardziej rumiane.Sosik:Podsmaż cebulkę. Dodaj mąkę,Wymieszaj.Dodaj resztę składników.Duś sos aż szpinak zmięknie.Pychta!