Wykonanie

Nadal nie możemy się nasycić
kapustą kiszoną , stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna
kiszona kapusta. Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo
kiszona kapusta jest pyszna.
Kapusty nie płuczę, po połączeniu z
wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez
mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną
kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański.
Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć
wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza.Składniki:400 - 450 g
kiszonej kapusty
1- 2
listki laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego2- 3
ziemniakimarchewpietruszkakawałek
selera,
poracebulaokoło 50- 100 g
słoniny (u mnie wędzona)2
kiełbaski śląskie1 łyżka
mąkisól,
pieprz1/2 łyżeczki
cukruzieleninaWykonanie:zawartość słoika z
kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam
wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła
kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości.
Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i
ziela angielskiego, oraz dużą ilością
marchwi. Jeśli używasz kupnej
kapusty musisz dołożyć
przyprawy do gotowania
ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać
wodą i ugotować w drugim garnku do miękkościoba ugotowane
wywary połączyć
słoninę pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Słoninę podsmażyć z
cebulą na jasnozłoty kolor,
mąkę rozprowadzić
wywarem z
kapusty i wlać do zupy. Zagotowaćpokrojoną
kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupykapuśniak doprawić
pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki
cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga !
kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać
majeranek lub
kminek. Przed podaniem posypać
natką zielonej
pietruszkiŻYCZĘ SMACZNEGO!