Wykonanie

Zielone ziarno orkiszu nie jest tuczące, odmładza i upiększa cerę. Ma
oliwkową barwę, słodko-
orzechowy smak i jest wyjątkowo lekkostrawne. Charakteryzuje się wysoką zawartością doskonałej jakości
białka i sporą ilością
soli mineralnych. Na długo zaspokaja głód. Lista zdrowotnych właściwości orkiszu jest długa, więcej przeczytasz tutaj . Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą, którą zapewniają azjatyckie
przyprawy i dodatkowo
mleko kokosowe w połączeniu z
marchewką i
ziemniakami.Składniki na 12 sztuk (4 porcje):

300 g Grünkernschrot150- 200 g
płatków owsianych -instant400 g
bulionu warzywnego1
cebula, 1 ząbek
czosnku20 g
imbiru4 łyżki
oleju1/2 łyżki
płatków chili1/2 łyżki
przyprawy 5-smaków2 łyżki
cukru3 łyżki
octu ryżowego1
jajkosól,
pieprz100 g
bułki tartejdodatkowo:400 g
marchewki350 g
ziemniaków1 łyżka
masła300-400 ml
mleka kokosowegosok z 1/2
limonkiWykonanie:zielony orkisz wymieszać z
płatkami owsianymi, zalać
bulionem warzywnym i odstawić na 20 minut
cebulę,
czosnek i
imbir obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach
oleju. Dodać
chili,
przyprawę 5-smaków,
cukier i
ocet ryżowy.
Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej, wbić
jajko, dodać
sól,
pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kolejne 10 minut. Uformować 12 kotletów i obtoczyć je w
bułce tartejmarchewkę i
ziemniaki obrać, pokroić w 1-cm kostkę. Posolić do smaku, oprószyć
pieprzem i zalać
mlekiem kokosowym. Gotować 15 minut do miękkości. Na koniec dodać
sok z limonkirozgrzać na patelni resztę
oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minutserwować z gorącą jarzynką
marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zielona
pietruszkąŻYCZĘ SMACZNEGO!1 porcja to: 770 kcal, 122 g węglowodanów, 23 g
białka, 21 g tłuszczuźródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014