Wykonanie
Mało dyni na blogu. Zupa krem (krym - jestem z Małopolski to
mogę tak mówić pisząc:)) bardzo prostą potrawą jest. I bardzo sytą. I szybko znikającą.
Curry podsyca barwę i delikatny smak owej dyni. Kaloriowo? Bardzo zgrabnie .Tutaj oryginał->> http://www.ofeminin.pl/przepisy/przepis-na-krem-z-dyni-s603634.htmlA
dynia z ogródka. Ha.
Składniki (na 6 porcji):1 kg dyni (nieobranej)2
marchewki2
ziemniaki2 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki
masłapęczek
natki pietruszki1,5 l
bulionu warzywnego (u mnie z dwóch kostek- wybaczcie)
przyprawa currypapryka słodka,
chilisól,
pieprzDynię,
ziemniaki,
marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy na drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy
masło i wrzucamy
czosnek i
cebulę. Gdy się zeszklą, dorzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie a
dynia wyda
soki. Zdejmujemy patelnię z ognia. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym
bulionem. Teraz doprawiamy
papryką słodką,
curry,
solą i
pieprzem cały czas kontrolując smak. Można dodać też
chili dla większej wyrazistości smaku, ale z umiarem :) Podajemy z posiekaną
natką pietruszki lub z grzankami własnej roboty takich jak przy Gazpacho (link) lub Czosnkowej z
boczkiem i grzankami (link).
Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja zupy)
Białko 3,9 gWęglowodany 23 , 5 gTłuszcz 5 , 5 g