ßßß
Składniki (na 6 porcji):1 kg dyni (nieobranej)2 marchewki2 ziemniaki2 ząbki czosnku1 cebula2 łyżki masłapęczek natki pietruszki1,5 l bulionu warzywnego (u mnie z dwóch kostek- wybaczcie)przyprawa currypapryka słodka, chilisól, pieprzDynię, ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy na drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dorzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie a dynia wyda soki. Zdejmujemy patelnię z ognia. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Teraz doprawiamy papryką słodką, curry, solą i pieprzem cały czas kontrolując smak. Można dodać też chili dla większej wyrazistości smaku, ale z umiarem :) Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z grzankami własnej roboty takich jak przy Gazpacho (link) lub Czosnkowej z boczkiem i grzankami (link).
Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja zupy)Białko 3,9 gWęglowodany 23 , 5 gTłuszcz 5 , 5 g