Wykonanie
Gdy szaro i buro, i kolorów brak, naturalną koleją rzeczy wydaje mi się być uraczenie się odrobiną optymistycznie pomarańczowej zupki:)Kremowej...Rozgrzewającej...Moje ''comfort food'', niezawodne, niezależnie od okoliczności ;)A czy Ty jesteś szczęśliwym posiadaczem zamrożonego
dyniowego puree?Jeśli tak, zapraszam do stołu!

450 g puree z dyni1 duża
marchew1
cebula1 łyzka
masła750 ml
bulionu drobiowego lub warzywnegopuszka
mleczka kokosowego2 cm kawałek korzenia
imbiru1/3 łyżeczka
płatków chilli (crushed
chilli flakes)
sól do smakuDodatkowo:250 g
filetu z kurczaka2
jajka4 łyżki pestek
dyniowych4 łyżki
płatków owsianychsól i
pieprzolej do smażenia
Marchew obierz i pokrój w plasterki. Zalej
bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij, podsmażając ją delikatnie na łyżce
masła.
Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.Do
bulionu dodaj
mleczko kokosowe, puree
dyniowe, starty
imbir, zeszkloną
cebulę oraz
chilli.Gotuj całość przez chwilę, po czym przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na gęsty krem. Dopraw
solą do smaku wedle potrzeby.
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój ukośnie w wąskie paski.
Jajka rozmąć widelcem w miseczce; dopraw
pieprzem i
solą.
Płatki owsiane i
pestki dyniowe zmiel w blenderze, by swą grubością przypominały
bułkę tartą.Każdy pasek
kurczaka zanurz w rozmąconym
jajku, po czym obtocz go w przygotowanej
dyniowo-owsianej panierce.
Mięso smaż na rozgrzanym
oleju na złoty kolor, z obydwu stron. Usmażone kawałki
kurczaka wyłóż na moment na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.Do każdej porcji zupy bezpośrednio przed podaniem dodaj kilka chrupiących kawałków
kurczaka.Smacznego!