Wykonanie

Po raz pierwszy natknęłam się na
skorzonerę, bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo. Nie zastanawiałam się ani sekundy, bardzo byłam ciekawa jak ono naprawdę smakuje. Jadalną częścią jest korzeń, niemal z czarną skórką, natomiast miąższ jest czysto biały. W smaku podobny jest do
szparagów, ale bardziej mączysty i nie posiada włókien. Dlatego właśnie
skorzonera nazywana jest także zimowym
szparagiem. Zapraszam zatem na smaczną, zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze
skorzonerą w roli głównej. Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca
marchewka i
pestki dynii.

Składniki na 4 porcje:400 g
skorzonery1
cebula1 ząbek
czosnku1
cebula2
marchewki2
ziemniaki700 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
masła ghee
sól,
pieprzszczypta
gałki muszkatałowej50 g creme fraiche2 łyżki
oleju z dyni2 łyżki nasion
dynii2 łyżki
soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić
cebulę z
czosnkiem. W rondlu rozgrzać
masło ghee i zeszklić
cebulę z
czosnkiemobrać
skorzonerę, najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą
wodą. W trakcie obierania
spod skórki wypływa klejący sok
mleczny i nie tylko klei , ale i farbuje na czerwony kolor. Przepisy doradzają, by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z
sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z
cytryną. Szybko dołożyć do obsmażenia z
cebuląobrać 1
marchewkę i
ziemniaki. Pokrojone w kostkę dołożyć do
skorzonery z
cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać
bulionem i gotować około 20 minut, aż zmiękną. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałowa. Zabielić
śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić
pestki dynii na patelni bez tłuszczu z
marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek, przybrać podprażonymi
pestkami dynii,
marchewką i
olejem z
dynii .Smacznego!CZY ZNASZ
SKORZONERĘ ?
SKORZONERA (wężymord, czarny korzeń,
szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka minut uwagi. Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń
skorzonery zawiera duże ilości
białka dlatego dorównuje wartościom odżywczym
grochu lub
fasoli. Zawiera witaminy A, B1, B2,B3, B6, C i E, a także sporo składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Oprócz tych związków w korzeniu
skorzonery występuje lecznicza inulina. Dzięki temu składnikowi warzywo to polecane jest dla osób chorych na cukrzycę jako substytut sacharozy. Współczesna medycyna potwierdza także, że
skorzonera wzmacnia układ odpornościowy, a niemiecki znawca
ziół Konrad Kobl, że poprawia pracę mózgu.