ßßß Cookit - przepis na 53.Świąteczna domowa fabryka słodkości

53.Świąteczna domowa fabryka słodkości

nazwa

Wykonanie

Dziś zrobiłam trochę słodkości na święta i chciałam podzielić się jeszcze dziś z wami przepisami
Pełnoziarnisto - owsiane pierniczki
- 1/ 2 szkl mąki owsianej
- 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
- łyżka karobu i kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki miodu i syropu z agawy
- 1, 5 łyżeczki sody
- 3 łyżki przyprawy korzennej
- 1/ 2 szkl mleka
- łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach wody
Wymieszać wszystko i dobrze wyrobić. Piec ok 15 min w 180 stopniach Celcjusza
Owsiana świąteczna granola
- 0,5 kg płatków owsianych
- garść ulubionych posiekanych orzechów
- garść ulubionych suszonych bakalii
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- woda do zwartej konsystencji
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wymieszać wszystko i piec ok 30 min w 200 stopniach Celcjusza i mieszać co 10 min by się nie przypaliła
Bananowy gryczany piernik
- dojrzały rozgnieciony banan
- szkl mąki gryczanej
- 2 łyżki słonecznika, dyni i orzechów włoskich
- garść suszonych owoców
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- łyżeczka sody
Wymieszać wszystkie składnik . Przełożyć do formy do pieczenia i piec 30 - 35 min w 180 stopniach Celcjusza
Domowy bez cukrowy dżem pomarańczowy
- kg obranych pomarańczy
- żel - fix
- goździki, kardamon, imbir, cynamon
- trochę wody
Wszystkie składniki wymieszać . Następnie zagotować , zmiksować i przelać do słoików
Życzę smacznego i Wesołych świąt




Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2013/12/53swiateczna-domowa-fabryka-sodkosci.html