ßßß
Świąteczne przygotowania kulinarne (i nie tylko) trwają! Pierniczki leżakują w puszce, a niektóre, zaopatrzone w dziurkę, zawisną na choince. Staropolski piernik kruszeje pod wpływem śliwkowych powideł. Zakwas buraczany na barszcz ukiszony, składniki do nadzienia pierogów w lodówce. A w głowie mnóstwo nowych pomysłów na kolejne pyszności :) W ostatniej przedświątecznej chwili podzielę się z wami przepisem na piernik dyniowy, bezglutenowy i bezcukrowy oczywiście, ale można go wykonać dodatkowo w wersji wegańskiej, używając mleka roślinnego oraz syropu daktylowego lub melasy z karobu zamiast miodu. Przygotowuje się go dość szybko, więc może jeszcze zdążycie poczęstować swoich gości zupełnie innym piernikiem, niż zwykle :)Gluten free and sugar free, optionally vegan, pumpkin gingerbread.Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm)100 g mąki gryczanej60 g mąki z orzechów włoskich lub orzechów tartych (zamiennie orzechy laskowe)20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego230 g purée z dyni (z ok. 650 g dyni ważonej w całości)60 g ksylitolu3 łyżki płynnego miodu1 łyżka melasy z karobu (opcjonalnie)6 łyżek oleju6 łyżek wody lub mleka (może być roślinne)1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka cynamonu3/4 łyżeczki goździków1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie)po 1/3 łyżeczki imbiru i anyżupo dużej szczypcie kurkumy i kardamonuszczypta solipo 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonejgarść pestek dyni lub posiekanych orzechów (do posypania)Zważ dynię w całości, następnie usuń skórkę oraz środek z pestkami. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej odrobinę wody (tylko na początku, aby zapobiec przypaleniu, zanim dynia puści sok) i duś dynię na średnim ogniu, aż stanie się miękka. Przestudź i zmiksuj na purée. Odważ 230 g.W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, przyprawy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, melasę, olej, wodę lub mleko, ocet oraz purée z dyni. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki, wierzch ciasta posyp pestkami dyni lub orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową.