Wykonanie
Świąteczne przygotowania kulinarne (i nie tylko) trwają! Pierniczki leżakują w puszce, a niektóre, zaopatrzone w dziurkę, zawisną na choince. Staropolski piernik kruszeje pod wpływem
śliwkowych powideł. Zakwas buraczany na barszcz ukiszony, składniki do nadzienia pierogów w lodówce. A w głowie mnóstwo nowych pomysłów na kolejne pyszności :) W ostatniej przedświątecznej chwili podzielę się z
wami przepisem na piernik
dyniowy, bezglutenowy i bezcukrowy oczywiście, ale można go wykonać dodatkowo w wersji wegańskiej, używając
mleka roślinnego oraz
syropu daktylowego lub melasy z karobu zamiast
miodu. Przygotowuje się go dość szybko, więc może jeszcze zdążycie poczęstować swoich gości zupełnie innym piernikiem, niż zwykle :)Gluten free and sugar free, optionally vegan, pumpkin gingerbread.Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm)100 g
mąki gryczanej60 g
mąki z
orzechów włoskich lub
orzechów tartych (zamiennie
orzechy laskowe)20 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego230 g purée z dyni (z ok. 650 g dyni ważonej w całości)60 g
ksylitolu3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka melasy z karobu (opcjonalnie)6 łyżek
oleju6 łyżek
wody lub
mleka (może być roślinne)1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
cynamonu3/4 łyżeczki
goździków1/2 łyżeczki
trawy cytrynowej (opcjonalnie)po 1/3 łyżeczki
imbiru i
anyżupo dużej szczypcie
kurkumy i
kardamonuszczypta
solipo 1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia oraz
sody oczyszczonejgarść pestek dyni lub posiekanych
orzechów (do posypania)Zważ
dynię w całości, następnie usuń skórkę oraz środek z pestkami. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej odrobinę
wody (tylko na początku, aby zapobiec przypaleniu, zanim
dynia puści sok) i duś
dynię na średnim ogniu, aż stanie się miękka. Przestudź i zmiksuj na purée. Odważ 230 g.W misce wymieszaj wszystkie suche składniki:
mąki,
przyprawy,
ksylitol,
proszek do pieczenia oraz
sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki:
miód, melasę,
olej,
wodę lub
mleko,
ocet oraz purée z dyni. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki, wierzch ciasta posyp
pestkami dyni lub
orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową.