Wykonanie
Ach! Placuszki ! I to w dodatku wegańskie, z
jabłkami, wzbogacone o c udownie aromatyczne
korzenne przyprawy . Co może lepiej poprawić szarobury dzień i przywołać słońce do kuchni?Tym razem mam Wam do oferowania kuszącą wegańską placuszkową wersję z dodatkiem
mąki orkiszowej i gryczanej . Uwielbiam to połączenie, gdyż
mąki te świetnie się uzupełniają. Gryczana nadaje potrawie charakteru, a orkiszowa lekko łagodzi smak tej pierwszej i nadaje ciastu lekkości. Jeśli nie jesteście uczuleni na gluten, nie bójcie się
mąki orkiszowej. O jej cudownych wartościach zdrowotnych
pisałam tutaj . Jeśli jednak nie możecie jeść glutenu, spokojnie zastąpcie
mąkę orkiszową inną
mąką bezglutenową.Placuszki z
jabłkami wspaniale sprawdzą się jako weekendowe śniadanie lub podwieczorek, szczególnie zimą.
Korzenne przyprawy cudownie uzupełniają smak
jabłka, a do tego rozgrzewają nas od środka. Takie wegańskie placuszki to świetna alternatywa dla niezdrowych słodkości. Spokojnie można serwować je pociechom, zarówno tym dużym, jak i małym.
wegańskie, bezglutenowe(ok. 10 sztuk)- 75 g
mąki gryczanej, użyłam Amarello- 75 g
mąki orkiszowej typ 2000/1850 - aby uzyskać placuszki bezglutenowe można zastąpić
mąkę orkiszową
mąką jaglaną,
migdałową, kukurydzianą,
kasztanową lub
ryżową- 1 i 1/2-2 łyżki
ksylitolu (można zastąpić
cukrem trzcinowym w tej samej ilości)- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia lub
sody- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/5 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/5 łyżeczki mielonego
kardamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- 200 ml
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- szczypta
soli- 2 duże
jabłka, najlepiej "szarlotkowe" - Boskoop, Reneta-
olej kokosowy do smażeniaW jednej misce łączę
mąki,
sól,
przyprawy,
ksylitol i
proszek do pieczenia.Dodaję
mleko roślinne i całość dokładnie mieszam.
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję je do masy i mieszam.Na patelni rozgrzewam
olej kokosowy. Smażę na nim placuszki z obu stron na rumiano (1 łyżka ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły.Podaję z ulubionymi dodatkami np.
syropem klonowym, domową
marmoladą czy karobem. Ja dziś polałam je
syropem daktylowym i posypałam podprażonymi na suchej patelni
rodzynkami i
płatkami migdałowymi.Smacznego!!!