ßßß Cookit - przepis na Gryczano-orkiszowe korzenne placuszki z jabłkami (wegańskie, bez cukru)

Gryczano-orkiszowe korzenne placuszki z jabłkami (wegańskie, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Ach! Placuszki ! I to w dodatku wegańskie, z jabłkami, wzbogacone o c udownie aromatyczne korzenne przyprawy . Co może lepiej poprawić szarobury dzień i przywołać słońce do kuchni?
Tym razem mam Wam do oferowania kuszącą wegańską placuszkową wersję z dodatkiem mąki orkiszowej i gryczanej . Uwielbiam to połączenie, gdyż mąki te świetnie się uzupełniają. Gryczana nadaje potrawie charakteru, a orkiszowa lekko łagodzi smak tej pierwszej i nadaje ciastu lekkości. Jeśli nie jesteście uczuleni na gluten, nie bójcie się mąki orkiszowej. O jej cudownych wartościach zdrowotnych pisałam tutaj . Jeśli jednak nie możecie jeść glutenu, spokojnie zastąpcie mąkę orkiszową inną mąką bezglutenową.
Placuszki z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako weekendowe śniadanie lub podwieczorek, szczególnie zimą. Korzenne przyprawy cudownie uzupełniają smak jabłka, a do tego rozgrzewają nas od środka. Takie wegańskie placuszki to świetna alternatywa dla niezdrowych słodkości. Spokojnie można serwować je pociechom, zarówno tym dużym, jak i małym.
wegańskie, bezglutenowe
(ok. 10 sztuk)
- 75 g mąki gryczanej, użyłam Amarello
- 75 g mąki orkiszowej typ 2000/1850 - aby uzyskać placuszki bezglutenowe można zastąpić mąkę orkiszową mąką jaglaną, migdałową, kukurydzianą, kasztanową lub ryżową
- 1 i 1/2-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym w tej samej ilości)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- szczypta soli
- 2 duże jabłka, najlepiej "szarlotkowe" - Boskoop, Reneta
- olej kokosowy do smażenia
W jednej misce łączę mąki, sól, przyprawy, ksylitol i proszek do pieczenia.
Dodaję mleko roślinne i całość dokładnie mieszam.
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję je do masy i mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Smażę na nim placuszki z obu stron na rumiano (1 łyżka ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły.
Podaję z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, domową marmoladą czy karobem. Ja dziś polałam je syropem daktylowym i posypałam podprażonymi na suchej patelni rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/gryczano-orkiszowe-korzenne-placuszki-z.html