ßßß Cookit - przepis na Wilgotny piernik na melasie z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez cukru)

Wilgotny piernik na melasie z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Przepis na wegański, bezglutenowy piernik na melasie z orzechami włoskimi . Jest tak pyszny, że koniecznie powinien znaleźć się na Waszych świątecznych stołach.
Piernik ten jest idealny dla tych, którzy lubią wilgotne, mięciutkie wypieki. Niezwykle prosty w wykonaniu, słodki, o cudownych zapachu i smaku melasy . Dodatek orzechów włoskich nadaje mu charakteru. Jest to zdrowa wegańska wersja piernika, bez rafinowanego cukru i glutenu . Bez obawy można podać go dzieciom, tym na diecie bez mlecznej i bezglutenowej. Gwarantuję, że ten piernik ten zasmakuje najbardziej wybrednym wielbicielom tego ciasta. Nawet ty, którzy z weganizm nie mają nic wspólnego. :)
Słodko, pysznie i bez odstępstwa od diety - to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. :)
wegański bezglutenowy
- 4 łyżki mąki gryczanej (50 g)
- 5 łyżek mąki amarantusowej, najlepiej prażonej (50 g), ja używam Amarello
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (50 g)
- 150 g orzechów włoskich, zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika, najlepiej domowej
- 100 g ksylitolu
- 125 ml mleka roślinnego
- 120 g melasy
- 60 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego / ryżowego
- 1/2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej / odrobina świeżej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka wódki żołądkowej (można pominąć)
- szczypta soli
- dodatkowo - 100 orzechów włoskich, nie za drobno zmielonych
W misce mieszam mąki, przyprawy, zmielone na mąkę orzechy, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, skórkę pomarańczową i sól. Dodaję mleko, wódkę żołądkową, ocet i ponownie dokładnie mieszam.
W rondelku podgrzewam melasę z olejem kokosowym. Gdy składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia. Ciepłą masę wlewam do pozostałych składników i miksuję krótko, do połączenia się składników.
Foremkę natłuszczam olejem i wykładam papierem do pieczenia. Na jej spodzie wysypuję równo 50 g zmielonych, ale nie za drobno orzechów włoskich. Na nie wykładam masę na piernik. Wierzch piernika posypuję równo pozostałą częścią orzechów włoskich.
Foremkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 min. Gotowy piernik studzę w foremce.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/wilgotny-piernik-na-melasie-z-orzechami.html