Wykonanie
Przepis na wegański, bezglutenowy piernik na melasie z
orzechami włoskimi . Jest tak pyszny, że koniecznie powinien znaleźć się na Waszych świątecznych stołach.Piernik ten jest idealny dla tych, którzy lubią wilgotne, mięciutkie wypieki. Niezwykle prosty w wykonaniu, słodki, o cudownych zapachu i smaku melasy . Dodatek
orzechów włoskich nadaje mu charakteru. Jest to zdrowa wegańska wersja piernika, bez rafinowanego
cukru i glutenu . Bez obawy można podać go dzieciom, tym na diecie bez
mlecznej i bezglutenowej. Gwarantuję, że ten piernik ten zasmakuje najbardziej wybrednym wielbicielom tego ciasta. Nawet ty, którzy z weganizm nie mają nic wspólnego. :)Słodko, pysznie i bez odstępstwa od diety - to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. :)
wegański bezglutenowy- 4 łyżki
mąki gryczanej (50 g)- 5 łyżek
mąki amarantusowej, najlepiej prażonej (50 g), ja używam Amarello- 4 łyżki
mąki kukurydzianej (50 g)- 150 g
orzechów włoskich, zmielonych na
mąkę- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1 łyżeczka mielonego
imbiru- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika, najlepiej domowej- 100 g
ksylitolu- 125 ml
mleka roślinnego- 120 g melasy- 60 g
oleju kokosowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
octu winnego /
ryżowego- 1/2 łyżeczki suszonej
skórki pomarańczowej / odrobina świeżej
skórki pomarańczowej- 1 łyżka
wódki żołądkowej (można pominąć)- szczypta
soli- dodatkowo - 100
orzechów włoskich, nie za drobno zmielonychW misce mieszam
mąki,
przyprawy, zmielone na
mąkę orzechy,
ksylitol,
proszek do pieczenia,
sodę,
skórkę pomarańczową i
sól. Dodaję
mleko,
wódkę żołądkową,
ocet i ponownie dokładnie mieszam.W rondelku podgrzewam melasę z
olejem kokosowym. Gdy składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia. Ciepłą masę wlewam do pozostałych składników i miksuję krótko, do połączenia się składników.Foremkę natłuszczam
olejem i wykładam papierem do pieczenia. Na jej spodzie wysypuję równo 50 g zmielonych, ale nie za drobno
orzechów włoskich. Na nie wykładam masę na piernik. Wierzch piernika posypuję równo pozostałą częścią
orzechów włoskich.Foremkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 min. Gotowy piernik studzę w foremce.Smacznego!