ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Połowa sierpnia już minęła, w związku z czym nastał czas jabłek, gruszek, śliwek i moich ulubionych... dyń <3. Dzisiaj jednak, póki co, przepis będzie zawierał tylko to pierwsze: jabłka. Zastanawiałam się bardzo długo, jak mogę wykorzystać kolejne tony tych owoców spadające na moje podwórko. A ponieważ jestem leniwa i nie chciało mi się robić kruchego ciasta na klasyczny jabłecznik, postanowiłam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś inspiracji. Tak trafiłam na wszystkim znane Moje Wypieki (<3), a tam na żytnie ciasto z jabłkami .
Ciasto z dzisiejszego postu nie jest jednak wierną kopią przepisu powyżej. Jak zwykle, trochę postanowiłam przy nim pomajstrować, więc teraz zapraszam na efekty.
Przepis na formę 20 cm x 8 cm (ale ja oczywiście jestem gapą i nie zauważyłam wymiarów, przez co użyłam większej formy i moje ciasto wyszło dość niskie).
SKŁADNIKI:
2 małe jabłka starte na tarce (ja użyłam kwaśnych, ale to wg uznania)
1 spora łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
2-3 rozgniecione goździki
160 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g oleju (ja użyłam rzepakowego)
podane w gramach ponieważ postawiłam miskę na wadze i dolewałam oleju
50 g miodu
odrobina aromatu migdałowego
50 g cukru trzcinowego
85 ml mleka z orzechów laskowych (można zastąpić mlekiem z orzechów włoskich albo zwykłym)
1 jajko
notatka : ciasto z przepisu nie jest bardzo słodkie; w zależności od preferencji można dodać więcej cukru lub posypać po wystudzeniu cukrem pudrem
Mleko podgrzać, dodać cukier oraz miód i mieszać aż do roztopienia, a następnie dolać olej.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Połącz suche składniki z mokrymi a następnie wbij jajko oraz dodaj starte (na dużych oczkach) jabłka.
Wszystko zmiksuj na gładką konsystencję mikserem, wlej do formy i wstaw na 40 do 50 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/08/ciasto-jabkowo-cynamonowe.html