ßßß Cookit - przepis na Muffiny z kawałkami jabłek i orzechów / Muffins with chunks of apples and nuts

Muffiny z kawałkami jabłek i orzechów / Muffins with chunks of apples and nuts

nazwa

Wykonanie

Lubię smak ciasta włoskiego, czyli ciasta ucieranego z dodanymi kawałkami jabłek i orzechów. Ciasto jest lekko wilgotne, lekko piernikowe, bo jest tam cynamon i kardamon, oraz chrupiące, bo orzechów w nim nie brakuje. Muffiny, to bardzo wygodne ciastka, do kawy wystarczy jedno, do torebki zapakuję również, a w chwili napadu głodu dobrze mieć takiego muffinka w torebce. Niby nie jabłecznik, niby nie piernik, a lekko słodkie i kwaskowe i na pewno aromatyczne:)
Szybciej upiekę je w piekarniku, niż ubiorę płaszcz i pójdę do sklepu po coś słodkiego. Zapach pieczonego ciasta i pieczonego jabłka rozchodzi się po całym mieszkaniu...
Składniki:
mąka - 250 g,
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
soda - 1/2 łyżeczki,
cukier - 180 g,
jajko -1,
mleko - 1 szklanka,
olej - 100 ml,
płaska łyżeczka cynamonu
orzechy włoskie - garść ( koniecznie),
kardamon - 1 łyżeczka płaska
2-3 duże jabłka najlepiej twarde np. szara reneta
Wszystkie składniki z wyj. jabłek i orzechów mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i orzechy mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/11/muffiny-z-kawakami-jabek-i-orzechow.html