Wykonanie
Lubię smak ciasta włoskiego, czyli ciasta ucieranego z dodanymi kawałkami
jabłek i
orzechów. Ciasto jest lekko wilgotne, lekko piernikowe, bo jest tam
cynamon i
kardamon, oraz chrupiące, bo
orzechów w nim nie brakuje. Muffiny, to bardzo wygodne
ciastka, do
kawy wystarczy jedno, do
torebki zapakuję również, a w chwili napadu głodu dobrze
mieć takiego muffinka w torebce. Niby nie jabłecznik, niby nie piernik, a lekko słodkie i kwaskowe i na pewno aromatyczne:)Szybciej upiekę je w piekarniku, niż ubiorę płaszcz i pójdę do sklepu po coś słodkiego. Zapach pieczonego ciasta i pieczonego
jabłka rozchodzi się po całym mieszkaniu...Składniki:
mąka - 250 g,
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
soda - 1/2 łyżeczki,
cukier - 180 g,
jajko -1,
mleko - 1 szklanka,
olej - 100 ml,płaska łyżeczka
cynamonuorzechy włoskie - garść ( koniecznie),
kardamon - 1 łyżeczka płaska2-3 duże
jabłka najlepiej twarde np. szara renetaWszystkie składniki z wyj.
jabłek i
orzechów mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę
jabłka i
orzechy mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
![](/Data/Images/tapasdecolores.blogspot.com\2012_slash_11_slash_muffiny-z-kawakami-jabek-i-orzechow/l/1898589731.jpg)