Wykonanie
Wczoraj mieliśmy przemiłych gości. Odwiedziła nas Ola razem z córeczkami. Ponieważ cały dzień spędziłam w pracy, musiałam wymyślić coś szybkiego. A czy może być coś szybszego niż muffiny? Dodatkowo posypałam je resztką kruszonki, która została po ostatnim deserze .
Składniki:250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej130g
cukru200ml
mleka90ml
oleju roślinnego1 duże
jajko1
jabłko2 łyżeczki
cynamonukruszonka (opcjonalnie)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Dodać starte na grubej tarce
jabłko. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Każdą muffinkę posypać odrobiną kruszonki. Piec przez około 20 - 25 minut./wydrukuj przepis/