ßßß

1 batonik waży około 51 gE : 198 , 86 kcal B: 4 , 46 g T: 6 , 86 g W: 29 , 82 gPRZEPIS (na 21 batoników):SKŁADNIKI:2 szklanki płatków owsianych2 jaja2 banany35g słonecznika0,5 szklanki czyli około 119g mieszanki posiekanych orzechów (migdały, laskowe, nerkowce, brazylijskie)0,5 szklanki rodzynek0,5 szklanki żurawiny15 g siemienia lnianego3-4 łyżki miodu0,5 szklanki wodyprzyprawa korzenna do słodkich dań można użyć cynamonu, mielonych goździków, mielonego imbiru
1. Siekamy orzechy
2. Płatki, słonecznik i orzechy wysypujemy na blachę i prażymy w piekarniku około 10 minut w 180st. C. Od czasu do czasu mieszamy.
3. Banany rozgniatamy widelce.
4. Dodajemy jaja, miód, 0,5 szklanki wody i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Do mokrych składników dodajemy wszystkie suche i dokładnie mieszamy.
6. Wykładamy na blachę, ugniatając rękami, tak aby była zbita forma.Pieczemy w 180st. C 25 minut
.....i GOTOWE !!!Najlepiej kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
