Wykonanie
Obiecałam mężowi, że zrobię "domowe batoniki
musli", no i są...:)...ale uważajcie, nie ważne czy domowe czy kupowane, nie jedzcie ich za dużo, bo mimo "zdrowych" składników są kaloryczne. Zatem proponuję jako dodatek np. do śniadania, ale nie przegryzajcie ich
między posiłkami. Z resztą, tak jak
pisałam, jedząc co 3-4 godziny nie ma "przekąsek" :)Pomysł na batoniki zaczerpnęłam tutaj .


1 batonik waży około 51 gE : 198 , 86 kcal B: 4 , 46 g T: 6 , 86 g W: 29 , 82 gPRZEPIS (na 21 batoników):SKŁADNIKI:2 szklanki
płatków owsianych2
jaja2
banany35g
słonecznika0,5 szklanki czyli około 119g mieszanki posiekanych
orzechów (
migdały, laskowe,
nerkowce, brazylijskie)0,5 szklanki
rodzynek0,5 szklanki
żurawiny15 g
siemienia lnianego3-4 łyżki
miodu0,5 szklanki
wodyprzyprawa korzenna do słodkich dań można użyć
cynamonu, mielonych
goździków, mielonego
imbiru
1. Siekamy
orzechy
2.
Płatki,
słonecznik i
orzechy wysypujemy na blachę i prażymy w piekarniku około 10 minut w 180st. C. Od czasu do czasu mieszamy.

3.
Banany rozgniatamy widelce.


4. Dodajemy
jaja,
miód, 0,5 szklanki
wody i wszystko dokładnie mieszamy.


5. Do mokrych składników dodajemy wszystkie suche i dokładnie mieszamy.

6. Wykładamy na blachę, ugniatając rękami, tak aby była zbita forma.Pieczemy w 180st. C 25 minut

.....i GOTOWE !!!Najlepiej kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.

