Wykonanie
Zima już tuż, tuż, choć tutaj w Anglii trudno to odczuć. W każdym razie, jest chłodno, a pewnie jak przyjadę do Polski to będzie jeszcze mroźniej. Z tym okresem kojarzą mi się m.in.
pomarańcze . A co więcej,
przyprawa do piernika, pełna korzennego aromatu. Postanowiłam połączyć ją z soczystą, orzeźwiającą
pomarańczą i tym sposobem stworzyć zimowe smoothie z dodatkiem
płatków owsianych oraz nasionek chia . Piernikowy smak podkreśliła melasa, swoim charakterystycznym, lekko gorzkim posmakiem. Nuta
kokosu też się wkradła, za sprawą
kokosowego mleka ryżowego, ale oczywiście możecie użyć każde inne, roślinne. Na koniec dodałam tylko coś do schrupania i zdecydowanie musiały to być ulubione
nerkowce. Miło jest się wprowadzić w ten lekko świąteczny nastrój

piernikowo-
pomarańczowe smoothie owsiane z chia,
nerkowcami i
płatkami kokosagingerbread-orange oat smoothie with chia seeds, cashews and coconut flakesSkładniki:5-6 łyżek
płatków owsianych
łyżeczka nasion chia1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika (najlepiej domowa! lub kupna, bez
cukru i
mąki… skład:
cynamon,
imbir,
goździki,
kardamon,
gałka muszkatołowa, zieleangielskie, skórka
pomarańczy)1/2 szklanki
mleka roślinnegołyżeczka melasymała
pomarańczapłatki kokosowe i
orzechy do podania
Płatki wraz z nasionami chia i
przyprawą do piernika zalać
mlekiem. Odstawić na kilka godzin, aż zmiękną i zgęstnieją. Następnie zmiksować je z
pomarańczą oraz melasą. Podawać* z
płatkami kokosa i
orzechami. Smacznego!*Można też podgrzać, wtedy wyjdzie gęsty owsiany krem 😉Mamy już GRUDZIEŃ ! CudownieNiecierpliwie czekam na przylot do Polski, spotkania i przede wszystkim święta, czas spędzony z rodziną. Tymczasem otoczenie tutaj powoli wprowadza mnie w świąteczny nastrój i choć jeszcze trochę za szybko to jednak lubię to wyczekiwanie i przyjemną atmosferę. Nie mam na myśli kiczowatych reklam, komercjalizacji, konsumpcjonizmu itd. To coś raczej jak
czekoladki z adwentowego kalendarza… starty, klasyczny, sprawdzony i przemiły zwyczajRok temu moim kalendarzem były prezenty, a w tym roku będzie to coś jeszcze bardziej wyjątkowego – więcej o tym 24 grudnia 😉Udanego dnia!
