ßßß Cookit - przepis na WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z PIEROŻKAMI FATAYER

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z PIEROŻKAMI FATAYER

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowałam przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz z uszkami. Pierożki nawiązują do drożdżowych placków, bardzo popularnych na Bliskim Wschodzie. Przypominają je jednak tylko z wyglądu. Nadziałam je bowiem nieco inaczej. Danie jest przepyszne!
Docenili je również jurorzy z konkursu " Magia Smaku " organizowanego przez Intermarche. Muszę się pochwalić, że zajęłam w nim II miejsce! Danie zostało wykonane przez fachowców i zademonstrowane tutaj: klik .
Składniki:
barszcz
koncentrat buraczany
1 kg buraków
1/2 kg marchewki
1 pietruszka
1 seler
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka soli
3 litry przegotowanej, zimnej wody
wywar
3 korpusy z kurczaka
1/2 szklanki wywaru z grzybów
woda (tyle, by przykryła korpusy)
sól, pieprz do smaku
pierożki
ciasto
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
4 łyżki śmietany 18%
15 g drożdży
szczypta soli
jajo do posmarowania
łyżka mleka
sezam
farsz
1 torebka kaszy gryczanej
1 por
1 łyżeczka cukru brązowego
250 g pieczarek
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowujemy koncentrat buraczany (kisimy go tydzień przed Świętami).
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w naczyniu kamionkowym (dużym słoiku) i zalewamy wodą. Odstawiamy całość na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
Gotujemy barszcz.
Gotujemy wywar z korpusów. Dolewamy ukiszony koncentrat (warzywa odcedzamy). Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Nie gotujemy jej, tylko podgrzewamy.
Przygotowujemy farsz do pierożków.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Pora kroimy w kostkę. Wrzucamy go na rozgrzany tłuszcz, oprószamy cukrem brązowym i karmelizujemy około 7 minut, aż zrobi się miękki i rumiany. Mieszamy go z kaszą gryczaną.
Pieczarki (wybieramy jak najdrobniejsze) kroimy w półplasterki. Podsmażamy je na złoto na rozgrzanym oleju. Pod sam koniec, gdy puszczą sok, dodajemy sól i pieprz do smaku. Przekładamy je do miski z kaszą i porem.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w śmietanie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz, sól i śmietanę z drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wykrawamy krążki. Nakładamy farsz i dobrze sklejamy brzegi. Smarujemy pierogi żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy je sezamem. Gotowe układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C - na złoto.
Jeszcze ciepłe pierożki podajemy z barszczem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/wigilijny-barszcz-czerwony-z-pierozkami.html