Wykonanie

Zmodyfikowałam przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz z uszkami. Pierożki nawiązują do
drożdżowych placków, bardzo popularnych na Bliskim Wschodzie. Przypominają je jednak tylko z wyglądu. Nadziałam je bowiem nieco inaczej. Danie jest przepyszne!Docenili je również jurorzy z konkursu "
Magia Smaku " organizowanego przez Intermarche. Muszę się pochwalić, że zajęłam w nim II miejsce! Danie zostało wykonane przez fachowców i zademonstrowane tutaj: klik .Składniki:barszczkoncentrat buraczany1 kg
buraków1/2 kg
marchewki1
pietruszka1
seler1-2 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
soli3 litry przegotowanej, zimnej
wodywywar3 korpusy z
kurczaka1/2 szklanki
wywaru z
grzybówwoda (tyle, by przykryła korpusy)
sól,
pieprz do smakupierożkiciasto2 szklanki
mąki1/2 kostki
masła4 łyżki
śmietany 18%15 g
drożdżyszczypta
solijajo do posmarowaniałyżka
mlekasezamfarsz1 torebka
kaszy gryczanej1
por1 łyżeczka
cukru brązowego250 g
pieczareksólpieprzolej do smażeniaPrzygotowujemy koncentrat buraczany (kisimy go tydzień przed Świętami).Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w naczyniu kamionkowym (dużym słoiku) i zalewamy
wodą. Odstawiamy całość na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.Gotujemy barszcz.Gotujemy
wywar z korpusów. Dolewamy ukiszony koncentrat (warzywa odcedzamy). Doprawiamy zupę
solą i
pieprzem do smaku. Nie gotujemy jej, tylko podgrzewamy.Przygotowujemy farsz do pierożków.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Pora kroimy w kostkę. Wrzucamy go na rozgrzany tłuszcz, oprószamy
cukrem brązowym i karmelizujemy około 7 minut, aż
zrobi się miękki i rumiany. Mieszamy go z
kaszą gryczaną.
Pieczarki (wybieramy jak najdrobniejsze) kroimy w półplasterki. Podsmażamy je na złoto na rozgrzanym
oleju. Pod sam koniec, gdy puszczą sok, dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Przekładamy je do miski z
kaszą i
porem.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w
śmietanie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz,
sól i
śmietanę z
drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wykrawamy krążki. Nakładamy farsz i dobrze sklejamy brzegi. Smarujemy pierogi
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem i posypujemy je
sezamem. Gotowe układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C - na złoto.Jeszcze ciepłe pierożki podajemy z barszczem.

