ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ IDEALNY Z USZKAMI

BARSZCZ IDEALNY Z USZKAMI

nazwa

Wykonanie

Święta w tym roku były dość...inne. Pierwszy raz w życiu Wigilię spędziłam w pracy, a kolejne dni Świąt w świecie. Brakowało więc czasu na wszystko (w tym na publikację świątecznych wpisów), dlatego dopiero dziś podaję przepis (będzie jak znalazł na przyszłe Święta) na...
barszcz
koncentrat buraczany
1 kg buraków
1/2 kg marchewki
1 pietruszka
1 seler
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka soli
3 litry przegotowanej, zimnej wody
wywar
3 korpusy z kurczaka
1/2 szklanki wywaru z grzybów
woda (tyle, by przykryła korpusy)
sól, pieprz do smaku
uszka
farsz (przygotowujemy 1 dzień wcześniej)
150 g grzybów leśnych
1 duża cebula
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzącego mleka zmieszanego z wodą (w stosunku 1:1)
1 łyżka margaryny
1 płaska łyżeczka soli
jajko
Przygotowujemy koncentrat buraczany (kisimy go tydzień przed Świętami).
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w naczyniu kamionkowym (dużym słoiku) i zalewamy wodą. Odstawiamy całość na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
Gotujemy barszcz.
Gotujemy wywar z korpusów. Dolewamy ukiszony koncentrat (warzywa odcedzamy). Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Nie gotujemy jej, tylko podgrzewamy.
Przygotowujemy farsz do uszek.
Grzyby moczymy w letniej wodzie pół godziny. Płuczemy je następnie dokładnie. Przenosimy grzybki do garnuszka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Następnie przecedzamy je przez sito. Wywar zostawiamy do barszczu (i żurku). Same grzyby mielimy (tarcza o drobnych oczkach). Dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle cebulkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Zostawiamy farsz na noc w lodówce.
Zarabiamy ciasto na uszka.
Mąkę, miękką margarynę, sól i jajko łączymy na stolnicy. Stopniowo dodajemy mleko z wodą (mieszanką regulujemy gęstość ciasta). Zarabiamy ciasto dość długo (musi być jednolite i elastyczne). Dzielimy je na 4 części. Z każdej formujemy cieniutki wałeczek. Odkrawamy kawałeczek (około 1 centymetrowy) i rozpłaszczamy go ręką. Nakładamy farsz i zwijamy jak uszka.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy nasze uszka i gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 minuty.
Wyławiamy je wprost na świąteczny talerz. Podajemy razem z barszczem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/barszcz-idealny-z-uszkami.html