Wykonanie

Wiedziałam, że kiedyś
wrócę do tych
ciastek. Po moim
żurawinowo-
pomarańczowym eksperymencie (przepis o tutaj: klik), który przypadł Wam do gustu, przyszedł czas na ciacho jeszcze pyszniejsze i delikatniejsze. Wypełniłam je musami z
chałwy oraz
czekolady i udekorowałam kuleczkami z marcepana.Składniki:masa dekoracyjna85 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao110 g
margaryny Palma (Bielmar)100 g
cukru pudru3
białka1/2 łyżki ekstraktu
waniliowegoelastyczny
biszkopt1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru3
jajka1/3 szklanki
wody2 łyżeczki
cukru waniliowegobaza do musów100 g
cukru60 g
wody3
żółtkamus z
gorzkiej czekolady3 łyżki bazy1 łyżeczka
żelatyny150 g
śmietany 30%30 g
czekolady gorzkiejmus z
mlecznej czekolady3 łyżki bazy1 łyżeczka
żelatyny150 g
śmietany 30%30 g
czekolady mlecznejmus z
chałwy3 łyżki bazy50 g
chałwy waniliowej150 g
śmietany 30%50 g
białej czekolady1 łyżeczka
żelatynykuleczki marcepanowe100 g
migdałów100 g
cukru pudru1/4 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru1 łyżka
likieru migdałowego3 łyżki
kakaodekoracja (
czekoladowe płatki śniegu)100 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowujemy dekorację (
czekoladowe płatki śniegu).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.Przekładamy gęstą masę do rękawa cukierniczego z cieniutką tylką lub specjalnego pisaka. Na gładkiej kartce papieru drukujemy
płatki śniegu. Przykrywamy je pergaminem. Kierując się wzorem rysujemy
czekoladowe gwiazdki. Gotowe układamy we wnętrzu pierścienia cukierniczego. Odkładamy nasze małe dzieło sztuki do lodówki lub (lepiej) do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.Przygotowujemy otoczkę z
biszkopta.Masa dekoracyjna.Ponownie drukujemy
płatki śniegu na zwykłej kartce papieru. Rozkładamy je na całej powierzchni dużej blaszki do pieczenia (można je delikatnie podkleić
margaryną). Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia.Do dużej miski przesiewamy
kakao i
mąkę. W drugim naczyniu miksujemy
miękką margarynę z
cukrem pudrem. Do kremowej mikstury dodajemy po kolei
białka i całość ubijamy. Wlewamy ekstrakt
waniliowy i dodajemy sypkie składniki. Całość dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wąskim przepływie. Odwzorowujemy na pergaminie nasze
płatki śniegu. Chowamy blaszkę do lodówki na kilkanaście minut, aby wzorek się schłodził.Przygotowujmy
biszkopt jasny.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
żółtka, przesianą przez sito
mąkę,
cukier waniliowy,
wodę. Delikatnie mieszamy wszystko. Nakładamy masę na schłodzony wzorek i od razu wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Obserwujemy ciasto. Nie możemy go za bardzo wysuszyć - będzie gotowe po około 15 minutach! Wyjmujemy je i odwracamy pergaminem do góry. Delikatnie ściągamy papier. Część jeszcze ciepłego
biszkopta kroimy w pasy (mniej więcej na wysokość naszych pierścieni cukierniczych), rolujemy i wkładamy do pierścieni cukierniczych. Zostawiamy do wystudzenia. W pozostałym
biszkopcie wykrawamy krążki, które będą stanowiły spód deseru.Przygotowujemy bazę do musów.
Żółtka miksujemy (do czasu, aż zrobią się prawie białe).Przygotowujemy mus z
gorzkiej czekolady.
Czekoladę kruszymy. Rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody. Odstawiamy ją do spęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i miksujemy do czasu, aż się połączą. Pod sam koniec dodajemy bazę. Mieszamy.Analogicznie przygotowujemy mus z
mlecznej czekolady.Przygotowujemy mus z
chałwy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody. Odstawiamy ją do spęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy do niej pokruszoną
chałwę i całość delikatnie mieszamy (
chałwa ładnie wtopi się w
mus czekoladowy).Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i miksujemy je do czasu, aż się połączą. Pod sam koniec dodajemy bazę. Mieszamy.Wypełniamy nasze
ciasteczka naprzemiennie musami. Najpierw wykładamy mus z
gorzkiej czekolady. Schładzamy
ciastko 20 minut. Wylewamy mus z
czekolady mlecznej. Schładzamy. Na sam wierzch wylewamy piankę z
chałwy. Mrozimy
ciastka przez noc w lodówce.Przygotowujemy kuleczki z marcepana.
Migdały (powinny być śnieżnobiałe, koniecznie bez skórki) mielimy na miałki proszek. Zmielone
orzechy najlepiej przesiać dodatkowo przez gęste sito. Dodajemy do nich
cukier puder. Mieszamy.W rondelku o grubym dnie umieszczamy
wodę i
cukier. Wkładamy termometr i podgrzewamy mieszaninę do czasu, aż osiągnie temperaturę 115*C (tzw. soft ball stage). Wlewamy ją do
migdałów i
cukru pudru. Dodajemy
likier i miksujemy składniki. Zwartą i gładką masę (jeśli będzie zbyt sucha możemy dodać więcej
likieru) przekładamy na folię spożywczą, rolujemy i odstawiamy do lodówki.Gotowy marcepan tniemy nożem. Każdy kawałeczek rolujemy w dłoniach, tworząc niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w
kakao.Tuż przed podaniem dekorujemy joconde cakes czekoladowymi
płatkami śniegu i kuleczkami z marcepana.




Moje
ciasteczka zgłaszam do konkursu: