Wykonanie
SkładnikiSpód:50 g dokładnie zmielonych
migdałów50 g
cukru30 g
masła, miękkiego1
jajko1 łyżka
kawy rozpuszczalnej w proszku2 łyżki
likieru Amaretto50 g
gorzkiej czekoladyoraz: 14 podłużnych
biszkoptówDo nasączenia
biszkoptów:2 płaskie łyżeczki
żelatyny w proszku50 ml
wody2 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
likieru AmarettoMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego250 ml
śmietanki kremowej 36%6
jajek, oddzielone
żółtka od
białek1 i 1/2 szklanki
cukru pudru1 torebka budyniu
waniliowego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4 łyżki
likieru AmarettoPotrzebna będzie: forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, dno wyłożone krążkiem z papieru do pieczenia. Dno i boki posmarowane
masłem i oprószone zmielonymi
migdałami.PrzygotowanieSpód:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski wsypać
migdały,
cukier,
masło i
jajko. Dodać
kawę rozpuszczoną w ciepłym
likierze oraz roztopioną i ostudzoną
czekoladę. Zmiksować i wyłożyć do przygotowanej formy, ułożyć
biszkopty na brzegach (jak na zdjęciu na dole tej strony), lekko je wciskając w masę. Piec przez 12 minut.
Żelatynę zalać 1 łyżką
wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować
wodę (50 ml) i rozpuścić w niej
kawę, zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i mieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści, wymieszać z
likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje. Gęstą mieszanką nasączyć
biszkopty (dzięki
żelatynie nie przemoczy ona całych
biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).Masa serowa:Składniki mają być ogrzane do temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Na dolną półkę piekarnika wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną, wrzącą
wodę z całego jednego czajnika.
Śmietankę kremową wymieszać z
twarogiem sernikowym.
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1 szklankę
cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (ale na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z sypkim
budyniem. Na koniec dodać ekstrakt z
wanilii i
likier Amaretto, zmiksować.W oddzielnej misce ubić
białka na sztywną pianę razem ze szczyptą
soli. Następnie, stopniowo dodawać pozostały
cukier puder (1/2 szklanki), cały czas ubijając.
Białka delikatnie połączyć z masą
serową. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika (jeśli chcemy zachować biały wierzch sernika, na wierzch kładziemy papier do pieczenia). Zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec sernik przez 50 minut.Po zakończeniu pieczenia, nie otwierać piekarnika, zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 20 minut (25 minut, jeśli pieczemy z przykryciem z papieru). Cała masa serowa ma być ścięta. Następnie stopniowo otwierając drzwiczki, studzić sernik. Wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz i bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc, ale sernik może być już dobry po około 4 godzinach chłodzenia. Sernik posypać
cukrem pudrem i
kakao lub polać
syropem kawowym.
Syrop kawowy: Zagotować 1/4 szklanki
wody, dodać 1/2 szklanki
cukru i rozpuścić. Gotować przez 20 minut, aż powstanie gęsty
syrop. Ostrożnie wlać zaparzoną
kawę (2 łyżki
kawy rozpuszczalnej w 2 łyżkach
wody) i 2 łyżki
likieru Amaretto. Wymieszać i zdjąć z ognia. Polać po serniku lub podawać do poszczególnych porcji.