Wykonanie

Kremowe ciasto
tortowe o wdzięcznej nazwie 'Kukułka', którą zawdzięcza dodatkowi popularnych
cukierków do jednej z warstw. Mocno
czekoladowe i
kawowe z dodatkiem
biszkoptów nasączonych w
alkoholu. Ciasto jest delikatne, bardzo kremowe i eleganckie; ładnie się prezentuje i kroi. Jest przepyszne i wciąga mocniej z każdym kawałkiem!Wieczór wcześniej przygotuj kremy do ciasta - pamiętaj, muszą się chłodzić w lodówce minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania! Dzień wcześniej można także upiec
czekoladowy spód. Jest on wytrawny i w stylu brownies; jeśli wolisz można go zastąpić warstwą delikatnego
biszkoptu kakaowego .Składniki na ciasto
czekoladowe:70 g
masła170 g
gorzkiej czekolady, posiekanej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 duże
jajka,
białka i
żótka osobno1/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliMasło i posiekaną drobno
czekoladę włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli
wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli
wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać
żółtka, ekstrakt z
wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli, na sztywną masę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.1/3 ubitych na sztywno
białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by
białka nie opadły.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto urośnie, ale podczas studzenia powinno lekko opaść.Składniki na krem
kawowo -
czekoladowy:300 ml
śmietany kremówki 36%150 g
mlecznej czekolady1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej w proszku
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
czekoladę,
kawę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż
czekolada i
kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).Przed samym wyłożeniem na
czekoladowy spód powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu (jak
bitą śmietanę, przystawką do ubijania
białek).Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony
czekoladowy spód, wyrównać i schłodzić.Warstwa biszkoptowa:opakowanie 200 g podłużnych
biszkoptów, choć okrągłe też będą ok! (mniej niż połowa opakowania nie zostanie wykorzystana)1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej
kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki
likieru Baileys
Kawę i
likier wymieszać. W gorącej mieszance moczyć
biszkopty, by nią nasiąkły i układać obok siebie na schłodzonej warstwie kremu (postępujemy dokładnie tak samo jak przy wykonaniu tiramisu).Krem Kukułka:300 ml
śmietany kremówki 36%120 g
cukierków 'Kukułki' (1 opakowanie)1,5 łyżeczki
żelatyny (6 g) lub 1,5 listka
żelatynyKremówkę przelać do garnuszka, dodać
cukierki, postawić na palnik i podgrzewać, aż
cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka mieszanka. Jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się
cukierków, przetrzeć przez sitko, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).Następnego dnia
żelatynę zalać
wodą (tylko do jej pokrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.Przed samym wyłożeniem na warstwę
biszkoptów powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu (jak
bitą śmietanę, przystawką do ubijania
białek). Pod sam koniec miksowania dodać
żelatynę i zmiksować do połączenia. Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z wiórkami
czekolady.Przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :-).