Wykonanie

Wow! Tyle tylko
mogę Wam powiedzieć o tym daniu. Kolejny eksperyment kulinarny (nawet nie wiecie jak ja to uwielbiam!). Pomyślałam, że skoro
żurawina pasuje do
serów, to kwaśne
porzeczki też muszą. Nie pomyliłam się. Upiekłam moje ulubione bułeczki "tygryski". Palce lizać!Składniki (12
bułek):ciastorozczyn
drożdżowy3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki letniej
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku w granulkachskorupka ryżowa1 szklanka
mąki ryżowej10 g
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju1/4 łyżeczki
solipanierowany
ser12 plasterków
sera wędzonego (a'la
oscypek) o grubości 1 cm2
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
mąki pszennejkilka łyżek
bułki tartej1/3 szklanki
orzechów włoskich1/3 szklanki
orzechów piniowych1/3 szklanki
orzechów arachidowychponadto
dżem z czarnej porzeczkiroszponkaZarabiamy ciasto na bułeczki.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Mleko i
wodę podgrzewamy.
Mąkę,
sól i
cukier wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn
drożdżowy,
wodę,
oliwę i mieszamy całość. Zagniatamy jednolite i gładkie ciasto odchodzące od brzegów miski i dłoni. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 40 minutach dzielimy je na 12 części. Każdy placek formujemy w kulkę. Bułeczki układamy w natłuszczonych kokilkach.Przygotowujemy masę
ryżową.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy
cukier i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy całość w misce. Odstawiamy papkę na 15 minut w ciepłe miejsce. Pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach.Gdy bułeczki trochę podrosną smarujemy je dość grubo pastą i od razu wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (do temperatury 180*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.Smażymy
ser.
Orzechy umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy
bułkę tartą i całość kruszymy (niezbyt dokładnie).Plasterki
sera oprószamy
mąką, zanurzamy w roztrzepanym
jajku i panierujemy w
bułce tartej z tłuczonymi
orzechami. Następnie ponownie zanurzamy je w
jajku i znów w mieszance z
orzechami.
Ser smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Składamy
bułkę.Bułeczki tygryski kroimy wzdłuż na połówki. Spód smarujemy dość grubo
dżemem. Następnie układamy listki
roszponki i plasterki
sera. Wierzch dekorujemy
dżemem i przykrywamy górą
bułki.


