Wykonanie
Delikatny posmak
sera w pszennej bułeczce.
300 gramów
mąki pszennej1,5 łyżki
oleju70 gramów drobno
startego sera żółtego1/4 łyżeczki
soli lub mniej (zależy od
sera)3/4 szklanki ciepłego
mleka30 gramów
drożdżygarść grubo
utartego sera żółtego na wierzch
bułek1 rozbełtane
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowania1 płaska łyżeczka
cukru do rozczynu
Drożdże rozprowadzamy w
mleku razem z
cukrem i 1 łyżeczką
mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy z
solą i
utartym serem. Z wyrośniętego rozczynu,
mąki z
serem i
solą,
oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Potem ciasto zagniatamy krótko, wałkujemy na koło o średnicy 30 cm, dzielimy na 8 równych części.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy
jajem, posypujemy
serem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.