ßßß Cookit - przepis na Bułeczki tygryska

Bułeczki tygryska

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne bułeczki, które oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zachwycają swoją... tygrysią skórką. Miąższ mają mięciutki, a skórkę mocno chrupiącą, która pęka podczas pieczenia pozostawiając charakterystyczny wzorek. Są popularne w Wielkiej Brytanii, nawet w wersji Tygrysiego Bochenka, który smakuje jednak na tyle bułkowato, że kupiłam go tylko raz, z ciekawości, właśnie ze względu na świetną, chrupiącą skórkę. Polecam!
Składniki na 8 dużych bułek:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
240 g letniego mleka
58 g letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy lub oleju
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny), składając ciasto jeden raz po 30 minutach.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i z każdej ukształtować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować kolejne ciasto:
120 g białej mąki ryżowej (użyłam brązowej)
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
115 g ciepłej wody
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut. Pasta ryżowo - drożdżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (dodałam 2 łyżki wody więcej).
Gdy bułeczki już trochę podrosną rozsmarować dość grubo ryżową pastę na wierzchu i po bokach bułek. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, zostawić na 20 minut do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, do rumianego koloru.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjać, uformować bułki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z bloga Tatter .​
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-tygryska-dutch-crunch-rolls