Wykonanie

Rewelacyjne bułeczki, które oprócz niewątpliwych walorów
smakowych, zachwycają swoją... tygrysią skórką. Miąższ mają mięciutki, a skórkę mocno chrupiącą, która pęka podczas pieczenia pozostawiając charakterystyczny wzorek. Są popularne w Wielkiej Brytanii, nawet w wersji Tygrysiego Bochenka, który smakuje jednak na tyle bułkowato, że kupiłam go tylko raz, z ciekawości, właśnie ze względu na świetną, chrupiącą skórkę. Polecam!Składniki na 8 dużych
bułek:400 g
mąki pszennej1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych240 g letniego
mleka58 g letniej
wody1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy lub
olejuMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny), składając ciasto jeden raz po 30 minutach.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i z każdej ukształtować okrągłą bułeczkę.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić na 15 minut.W tym czasie przygotować kolejne ciasto:120 g białej
mąki ryżowej (użyłam brązowej)1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru115 g ciepłej
wody1 łyżka
olejuWszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut. Pasta
ryżowo - drożdżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (dodałam 2 łyżki
wody więcej).Gdy bułeczki już trochę podrosną rozsmarować dość grubo
ryżową pastę na wierzchu i po bokach
bułek. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, zostawić na 20 minut do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, do rumianego koloru.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjać, uformować
bułki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z bloga Tatter .