Wykonanie
Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam
chleba ani
bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu
ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane w wysokiej trawie z pewnością zwiastują coraz cieplejsze dni.W sobotę wybraliśmy się na zakupy, i w oczy wpadła mi niepozorna książeczka pod wyjątkowo apetycznym tytułem Brød: 100 lækre opskrifter, czyli sto pysznych przepisów na
chleb . Była w przecenie i kosztowała grosze, nie mogłam się jej oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie
mogę się doczekać, żeby przygotować kolejne wypieki. Apetyczne zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm...Na pierwszy ogień poszły bułeczki z
nerkowcami, które po prostu uwielbiamy. Mam w szufladzie całą ich paczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się idealnie. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moje ulubione
orzechy - nawet
migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam!Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane
orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące
orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych
orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na
mące pszennej, za sprawą właśnie
orzechów są nieco cięższe i bardzo sycące. Mmm, pyszności...

Składniki:(na 8 sztuk)85 g
nerkowców500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli250 ml letniej
wody100 ml letniego
mlekadodatkowo:1
jajko35 g
nerkowcówMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i wlać połowę
mleka wymieszanego z
wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane
orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł, podwinąć pod spód końce. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut.
Jajko roztrzepać, posmarować wyrośnięte
bułki. Posypać grubo posiekanymi pozostałymi
orzechami.Piec w 200 st. C. 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!
Plany na weekend? U mnie leniuchowanie i długie spacery, może pierwszy piknik...? (Choć podobno znów ma się zrobić chłodniej.) Zobaczymy...A u Was?