ßßß Cookit - przepis na ŻUREK NA ŻEBERKACH

ŻUREK NA ŻEBERKACH

nazwa

Wykonanie

10 dag boczku wędzonego
70 dag żeberek
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1/2 korzenia selera
gałązka lubczyku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
kawałek kapusty włoskiej
kawałek pora
1 łyżeczka soli
kilka całych ziaren pieprzu
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
1 cebula
3 litry wody
1 i 1/2 szklanki żurku
Żeberka myjemy ciepłą wodą i dzielimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy czyste mięsko do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby było nią przykryte. Dorzucamy ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny. Gdy zaczną się zbierać szumowiny zbieramy je dokładnie. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je (prócz kapusty) do garnka z mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy bulion kolejną godzinę. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, majeranek, lubczyk, łodyżki selera, sparzoną kapustę włoską (dzięki wrzącej wodzie ulotnią się nieprzyjemne w zapachu olejki eteryczne, które powodują wzdęcia i innych nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego) oraz sól. Po około 20 minutach wyławiamy wszystkie warzywa (w garnku zostawiamy tylko żeberka).
Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Całość gotujemy 10-15 minut. Następnie wlewamy żurek. Zupę gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy ją z ziemniakami, chlebem lub grzankami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/zurek-na-zeberkach.html