Wykonanie
10 dag
boczku wędzonego70 dag
żeberek1
korzeń pietruszki2
marchewki1/2
korzenia seleragałązka
lubczykupęczek
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
majerankukawałek
kapusty włoskiejkawałek
pora1 łyżeczka
solikilka całych ziaren
pieprzu2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego5 ząbków
czosnku1
cebula3 litry
wody1 i 1/2 szklanki
żurkuŻeberka myjemy ciepłą
wodą i dzielimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy czyste
mięsko do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, tak aby było nią przykryte. Dorzucamy ziarenka
pieprzu,
listki laurowe oraz
ziele angielskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny. Gdy zaczną się zbierać szumowiny zbieramy je dokładnie. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je (prócz
kapusty) do garnka z
mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy
bulion kolejną godzinę. Pod koniec dodajemy
natkę pietruszki,
majeranek,
lubczyk, łodyżki
selera, sparzoną
kapustę włoską (dzięki wrzącej wodzie ulotnią się nieprzyjemne w zapachu
olejki eteryczne, które powodują wzdęcia i innych nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego) oraz
sól. Po około 20 minutach wyławiamy wszystkie warzywa (w garnku zostawiamy tylko
żeberka).Do gotowego
bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek. Całość gotujemy 10-15 minut. Następnie wlewamy żurek. Zupę gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy ją z
ziemniakami,
chlebem lub grzankami.
