Wykonanie
Zapraszam na domową pizzę na cieniutkim cieście
drożdżowym, którego sekretnym składnikiem jest kremowy
serek. To może troszkę taki nietypowy dodatek do ciasta na pizzę, ale zapewniam Was, że pełni on tutaj znaczącą rolę. To dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Rozmarynowa nuta idealnie współgra z
jogurtowym sosem (który jest świetną alternatywą dla osób nie przepadających za sosami pomidorowymi) i delikatnym
serem Gouda. Ukoronowaniem całości są słodkie
bataty i
cukinia. Pyszna i kusząca swoimi kolorami pizza dla tych, którzy lubią w kuchni nieco poeksperymentować. A dla tych, którzy wolą tradycyjne smaki- wersja pizzy z
boczkiem i
pomidorami.Pizza na
twarożkowym spodzie z
jogurtowym sosem oraz z dodatkiem łagodnego
sera żółtego to doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej porcji
mleka i jego
przetworów w codziennej diecie. Jak wiadomo to właśnie
mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to dlatego musimy dbać, by nasza rodzina- a w szczególności dzieci- z chęcią po nie sięgały każdego dnia. Taki smakowity przepis z pewnością ułatwi nam to zadanie ;) .Zapraszam!Składniki na ciasto:· 500 g
mąki pszennej· 40 g świeżych
drożdży· 1 łyżeczka
cukru· 1 łyżeczka
soli· 4 łyżki
oleju spod suszonych pomidorów· 150 ml ciepłej
wody· 150 g
serka twarogowego- kremowego naturalnego· 1 łyżka posiekanych igiełek świeżego
rozmarynuSkładniki na
sos biały:· 100 ml gęstego
jogurtu naturalnego· duża szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej·
sól i
pieprz do smaku· mały ząbek
czosnku drobno posiekanySkładniki na
sos pomidorowy:· kilka
suszonych pomidorów z
oleju· kilka łyżek
oleju spod suszonych pomidorów· łyżeczka
octu balsamicznego·
sól i
pieprz do smaku· mały ząbek
czosnkuFarsz:∙ 500 g
sera GoudaNa pizzę z
białym sosem:· średni
batat· średnia
cukinia· 2 łyżki
oleju spod suszonych pomidorówNa pizzę z
sosem pomidorowym:· średni
pomidor· kilka plastrów wędzonego parzonego
boczkuPrzygotowujemy ciasto- do rozkruszonych
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru, całość zalewamy ciepłą
wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy
mąkę,
sól, posiekany
rozmaryn, dodajemy
olej,
serek oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Sos biały- wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby smaki się przegryzły.Sos czerwony- wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy.
Ser Gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach.Obranego
batata i
cukinię ze skórką kroimy w bardzo cienkie plastry.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry.Ciasto dzielimy na 2 równe części- powstaną dwie pizze.Z każdej części ciasta odkładamy trochę na rant. Z pozostałej większej części formujemy okrąg. Jedną pizzę smarujemy
sosem białym, drugą
pomidorowym. Obie posypujemy
startym serem żółtym. Na pizzy z
białym sosem na
serze układamy naprzemiennie krążki
batata i
cukinii- całość delikatnie skrapiamy
olejem spod pomidorów. Na pizzy z
sosem pomidorowym układamy
boczek i
pomidory.Z odłożonego ciasta formujemy długie wałeczki, następnie cienko je wałkujemy. Pośrodku układamy cienki pasek
sera żółtego. Wałeczki zwijamy zlepiając ciasto tak, by dokładnie schować
ser. Wałeczki dokładnie przylepiamy do każdej pizzy tworząc szczelny rant.Pizze pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 200 stopni, termoobieg. Smacznego!strona konkursowa