ßßß Cookit - przepis na Ciasto czarno-biała dama

Ciasto czarno-biała dama

nazwa

Wykonanie

Dama wyjątkowa i niezwykle apetyczna ;) . Wymaga wprawdzie sporo pracy, jednak efekt zarówno smakowy jak i wizualny zadowoli każdego. Polecam na szczególne okazje :) .
Składniki na ciasto:
· 1 kg mąki
· 400 g masła
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 8 żółtek
· 15 g proszku do pieczenia
· 2 łyżki cukru waniliowego
· śmietana kwaśna gęsta 18% -3 łyżki
· 2 czubate łyżki kakao
Masa:
· 1,5 szklanki cukru
· 8 białek
· budyń waniliowy (60 g, opakowanie)
· powidła śliwkowe- 2 słoiczki (500-600g)
· 200 g orzechów włoskich
· 200 g suszonej żurawiny
Na krem:
· 3 szklanki mleka
· 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 5 żółtek
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1,5 szklanki cukru waniliowego
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 2 Łyżki kakao
· 4 łyżki nutelli
· 400 g miękkiego masła
· 1 puszka ananasa
Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Placki wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia (35 x 24 cm). Oba placki smarujemy powidłami.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krem: Śmietanę i 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Dodajemy sok z cytryny- dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i nutellę- dokładnie miksujemy.
Na ciemny placek wykładamy krem jasny. Na kremie układamy pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Na owoce wykładamy krem czekoladowy . Na kremie układamy drugi -jasny- placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Z ciasta zarówno czekoladowego jak i waniliowego możemy przygotować kruche mazurki w dowolnym kształcie. U mnie w tym roku są to pisanki. Poniżej pomysł na szybką masę do mazurków.
Składniki(na 2 małe mazurki- jajka):
· 350 g gęstego serka śmietankowego
· 50 g miękkiego masła
· 100 g cukierków krówek
· pół szklanki cukru pudru
W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę serka i dokładnie miszamy. Pozostały serek ucieramy z cukrem pudrem . Kiedy masa krówkowa lekko przestygnie dodajemy ją do masy serowej. Masą wypełniamy mazurki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/ciasto-czarno-biaa-dama.html