Dama wyjątkowa i niezwykle apetyczna ;) . Wymaga wprawdzie sporo pracy, jednak efekt zarówno smakowy jak i wizualny zadowoli każdego. Polecam na szczególne okazje :) .Składniki na ciasto:· 1 kg mąki· 400 g masła· 1,5 szklanki cukru pudru· 8 żółtek· 15 g proszku do pieczenia· 2 łyżki cukru waniliowego· śmietana kwaśna gęsta 18% -3 łyżki· 2 czubate łyżki kakaoMasa:· 1,5 szklanki cukru· 8 białek· budyń waniliowy (60 g, opakowanie)· powidła śliwkowe- 2 słoiczki (500-600g)· 200 g orzechów włoskich· 200 g suszonej żurawinyNa krem:· 3 szklanki mleka· 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%· 5 żółtek· 2 łyżki mąki pszennej· 3 łyżki mąki ziemniaczanej· 1,5 szklanki cukru waniliowego· łyżeczka ekstraktu waniliowego· 2 Łyżki kakao· 4 łyżki nutelli· 400 g miękkiego masła· 1 puszka ananasaCiasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Placki wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia (35 x 24 cm). Oba placki smarujemy powidłami.Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Krem: Śmietanę i 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowybudyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Dodajemy sok z cytryny- dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i nutellę- dokładnie miksujemy.Na ciemny placek wykładamy krem jasny. Na kremie układamy pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Na owoce wykładamy krem czekoladowy . Na kremie układamy drugi -jasny- placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!Z ciasta zarówno czekoladowego jak i waniliowego możemy przygotować kruche mazurki w dowolnym kształcie. U mnie w tym roku są to pisanki. Poniżej pomysł na szybką masę do mazurków.Składniki(na 2 małe mazurki- jajka):· 350 g gęstego serka śmietankowego· 50 g miękkiego masła· 100 g cukierkówkrówek· pół szklanki cukru pudruW garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę serka i dokładnie miszamy. Pozostały serek ucieramy z cukrem pudrem . Kiedy masa krówkowa lekko przestygnie dodajemy ją do masy serowej. Masą wypełniamy mazurki.