Wykonanie
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto, a uwielbiacie serniki i nie
boicie się nowych i niebanalnych smaków i połączeń, ten sernik jest dla Was. Smakuje i wygląda wybornie :) .Na spód:· 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 200 g
orzechów laskowych - musimy je zmielić· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 150 g
brązowego cukru· łyżka domowego
cukru waniliowego· 1
jajko· 150 g zimnego
masła· szczypta
soli· 100 g
gorzkiej czekolady·
powidła śliwkowe- mały słoiczekSpód- w malakserze blendujemy składniki sypkie-
mąkę, zmiksowane
orzechy,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier waniliowy i brązowy. Dodajemy
masło,
jajko i pokrojoną w kostkę
czekoladę. Całość blendujemy pulsacyjne.
Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.Masa
serowo-bazyliowa:· 500 g
twarogu trzykrotnie zmielonego· 100 g
mascarpone· 100 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· duży pęczek listków
bazylii- cała duża doniczka· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· szczypta
soli· 2
jajka· łyżka ekstraktu
waniliowego· 8 łyżek domowego
cukru waniliowegoW malakserze belndujemy na gładką masę listki
bazylii i
śmietanę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.Masa
serowo-batatowa:· 400 g
twarogu trzykrotnie zmielonego· 100 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· 450 g puree z
batatów (obrane
bataty gotujemy do miękkości i blendujemy)· łyżka
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· szczypta
soli· 2
jajka· łyżka ekstraktu
waniliowego· 8 łyżkek domowego
cukru waniliowego· skórka otarta z jednej dużej
pomarańczyW malakserze belndujemy na gładką masę
bataty i
twaróg senikowy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy.Podpieczony spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy naprzemiennie po dużej łyżce masy
serowo-bazyliowej i
serowo-batatowej. Ciasto pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. Upieczone pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce.Polewa :- 100 g
chałwy waniliowej- 100g
mascarponeChałwę ucieramy z
mascarpone. . Pokrywamy rant serownika.Dekoracja:·
orzechy laskowe w gorzkiej
czekoladzie·
czekoladowe i
cukrowe ozdoby· filety z
pomarańczyRanty ciasta zdobimy
orzechami laskowymi w
czekoladzie i czekoladowymi listkami. Na środku układamy filety z
pomarańczy i
cukrowe kwiatki.Z podanego przepisu możemy przygotować również czysty sernik- bez ciasta. Choć nieco uboższe, będzie także apetyczne i dekoracyjne. Smacznego!