ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowy sernik "Pastelowa zebra pistacjowo-pomarańczowa"

Bożonarodzeniowy sernik "Pastelowa zebra pistacjowo-pomarańczowa"

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto, a uwielbiacie serniki i nie boicie się nowych i niebanalnych smaków i połączeń, ten sernik jest dla Was. Smakuje i wygląda wybornie :) .
Na spód:
· 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 200 g orzechów laskowych - musimy je zmielić
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 150 g brązowego cukru
· łyżka domowego cukru waniliowego
· 1 jajko
· 150 g zimnego masła
· szczypta soli
· 100 g gorzkiej czekolady
· powidła śliwkowe- mały słoiczek
Spód- w malakserze blendujemy składniki sypkie- mąkę, zmiksowane orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i brązowy. Dodajemy masło, jajko i pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość blendujemy pulsacyjne. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.
Masa serowo-bazyliowa:
· 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
· 100 g mascarpone
· 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· duży pęczek listków bazylii- cała duża doniczka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
· szczypta soli
· 2 jajka
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 8 łyżek domowego cukru waniliowego
W malakserze belndujemy na gładką masę listki bazylii i śmietanę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Masa serowo-batatowa:
· 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
· 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· 450 g puree z batatów (obrane bataty gotujemy do miękkości i blendujemy)
· łyżka mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
· szczypta soli
· 2 jajka
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 8 łyżkek domowego cukru waniliowego
· skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
W malakserze belndujemy na gładką masę bataty i twaróg senikowy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy.
Podpieczony spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy naprzemiennie po dużej łyżce masy serowo-bazyliowej i serowo-batatowej. Ciasto pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. Upieczone pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce.
Polewa :
- 100 g chałwy waniliowej
- 100g mascarpone
Chałwę ucieramy z mascarpone. . Pokrywamy rant serownika.
Dekoracja:
· orzechy laskowe w gorzkiej czekoladzie
· czekoladowe i cukrowe ozdoby
· filety z pomarańczy
Ranty ciasta zdobimy orzechami laskowymi w czekoladzie i czekoladowymi listkami. Na środku układamy filety z pomarańczy i cukrowe kwiatki.
Z podanego przepisu możemy przygotować również czysty sernik- bez ciasta. Choć nieco uboższe, będzie także apetyczne i dekoracyjne. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/bozonarodzeniowy-sernik-pastelowa-zebra.html