Wykonanie
Na karnawałową niedzielę proponuję ciasto wyjątkowe. Jeśli miałabym wskazać spośród wszystkich swoich wypieków jeden, który najbardziej podbił moje
serce, to właśnie byłby ten sernik. Na mocno
orzechowym spodzie -
orzechy laskowe są tutaj naprawdę niezastąpione! - z
figową niespodzianką i aksamitną, lekko zieloną masą
serową z dodatkiem
awokado. Całość zwieńczona polewą
chałwową przełamaną nutką lekko kwaśnego
jogurtu. Udekorowana
suszonymi figami. Prawdziwa eksplozja smaku. A co najważniejsze, choć cały przepis może wydawać się skomplikowany, ciasto robi się szybko i bardzo prosto. Najlepiej upiec je wieczorem, a następnego dnia udekorować polewą i
figami. Szczerze polecam!SkładnikiNa spód:· 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 200 g zmielonych
orzechów laskowych· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 150 g
cukru brązowego· łyżka
cukru waniliowego domowego· 1
jajko· 150 g zimnego
masła· szczypta
soliZ podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie-
mąkę,
orzechy,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier waniliowy i
cukier brązowy. Dodajemy
masło- siekamy. Dodajemy
jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto.
Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy 27-28 cm. Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.Warstwa figowa:· 150 g suszonych fig· 4 łyżki
śmietanki kremówki 36%W garnku lekko podgrzewamy
śmietankę z drobno pokrojonymi
figami. Kiedy nieco zmiękną, a
śmietanka zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia. Blendujemy. Jeszcze ciepłą masą smarujemy ciepły, podpieczony spód ciasta.Masa serowa z
awokado:· 500 g gęstego
serka śmietankowego· 250 g
mascarpone· 200 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe
awokado· łyżka
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· szczypta
soli· 2
jajka· łyżka ekstraktu
waniliowego· 4 łyżki domowego
cukru waniliowegoDojrzałe
awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ razem ze
śmietaną 18% dokładnie blendujemy. Uzyskamy ładną, lekko zieloną masę. W drugiej misce łączymy
serek śmietankowy,
mascarpone,
mąki,
cukier i ekstrakt
waniliowy. Dodajemy masę z
awokado oraz
żółtka- dokładnie mieszamy na gładką, aksamitną masę.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę
serową z
awokado przekładamy na ciasto z
figami. Pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nadmiernie się nie spiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce.Polewa
chałwowo-jogurtowa:· 100 g
chałwy sezamowej o smaku
waniliowym· 1 łyżka gęstego
jogurtu naturalnegoChałwę ucieramy z
jogurtem. Polewę wykładamy na wystudzony, schłodzony sernik.Do dekoracji:· kilka suszonych figGotowy, dobrze schłodzony sernik zdobimy
suszonymi figami. Smacznego!