Wykonanie

Pyszne i chrupiące. Najlepiej smakują zjedzone w dniu nabicia. Nie lubią wilgoci i na drugi dzień miękną :) Przepis znalazłam na opakowaniu foremek:) Z podanych składników wyszło ok. 50 szt. 10 cm rurek :) PolecamSkładniki:500g
mąki250g gęstej
śmietany 18%250g
masła16g
cukru waniliowegoszczypta
solicukier brązowy, zwykły kryształ do obtoczenia lub puder do posypania
śmietana kremówka, krem karpatkowy lub inny
Mąkę,
masło,
śmietanę,
sól i
cukier waniliowy bardzo dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Ponacinać w długie pasy o szerokości ok. 2 cm i nawijać na natłuszczone foremki rurkowe zaczynając od cieńszej strony foremki. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Upieczone nabić ubitą kremówką (ok. 1000 ml + 2-3 łyżki
cukru pudru) lub np. kremem karpatkowym i posypać
cukrem pudrem. Można też przed pieczeniem obtoczyć wierzch rurki w cukrze. Ja użyłam do tego
cukru brązowego. Należy jednak pamiętać że takie są bardziej słodkie od tych posypywanych.Smacznego :)

