Wykonanie
Rurki ze
śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek.


Składniki:500 g
mąki250 g
śmietany 18%250 g
masłaopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli500 ml
śmietany kremówki do ubicia4 łyżki
cukru pudrudodatkowo:
cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego,
cynamonowego i zwykłego)Przygotowanie:
Mąkę,
śmietanę 18%,
masło,
cukier waniliowy i
sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam i ponacinałam tworząc długie paski, szerokie na 3 cm.Foremki posmarowałam lekko
masłem i nawijałam na nie, zaczynając od węższej strony, paski ciasta. Wierzch rurki obtaczałam w cukrze.Rurki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Gorące jeszcze rurki zdejmowałam z foremek i odkładałam do wystygnięcia.Kremówkę ubiłam z
cukrem pudrem i tuż przed podaniem nadziewałam nią wystudzone rurki.

