Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga . Ciekawe składniki i sposób wykonania zmusił mnie niemalże do wypróbowania tego sernika. Sernik bez dodatku
orzechów czy
rodzynek, taki zwykły, naturalny, bardzo smaczny. Pierwszy sernik jaki piekę z dodatkiem tak dużej ilości
śmietany. Sernik upieczony na spodzie z
herbatników. Polecam.
Składniki na spód:- paczka
herbatników- około 100 g
masłaSkładniki na masę
serową:- wiaderko około 1 kg
twarogu zmielonego- 800 g
śmietany 18%- 4
jajka- 2 łyżki
masła-
cukier waniliowy- 3/4 szklanki
cukru- szczypta
soli- 1,5 łyżki
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- tabliczka
gorzkiej czekolady do dekoracjiPrzygotowanie:
Herbatniki zmielić w blenderze.
Masło rozpuścić. Wymieszać z
herbatnikami do uzyskania zwartej konsystencji. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej masę
herbatnikową, podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Twaróg wymieszać ze
śmietaną. Nie używamy miksera, mieszamy wszystko łyżką lub trzepaczką. Dodać
cukier,
cukier waniliowy i
sól, wmieszać w masę.
Masło rozpuścić, ostudzić, dodać do
twarogu, wymieszać.
Jajka rozbełtać, wmieszać w masę. Dodać na koniec
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać, starać się nie napowietrzać za bardzo masy serowej.Masę wylać na podpieczony spód, piec 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawić na około 30 minut w uchylonym piekarniku. Masa będzie nadal rzadka, taka ma być. Delikatnie odkrawamy boki, aby zapobiec pękaniu sernika przy tężeniu. Ostudzony przechować w lodówce, na drugi dzień polać rozpuszczoną
czekoladą.