ßßß
Składniki na spód:- paczka herbatników- około 100 g masłaSkładniki na masę serową:- wiaderko około 1 kg twarogu zmielonego- 800 g śmietany 18%- 4 jajka- 2 łyżki masła- cukier waniliowy- 3/4 szklanki cukru- szczypta soli- 1,5 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracjiPrzygotowanie:Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić. Wymieszać z herbatnikami do uzyskania zwartej konsystencji. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej masę herbatnikową, podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.Twaróg wymieszać ze śmietaną. Nie używamy miksera, mieszamy wszystko łyżką lub trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wmieszać w masę. Masło rozpuścić, ostudzić, dodać do twarogu, wymieszać. Jajka rozbełtać, wmieszać w masę. Dodać na koniec mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać, starać się nie napowietrzać za bardzo masy serowej.Masę wylać na podpieczony spód, piec 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawić na około 30 minut w uchylonym piekarniku. Masa będzie nadal rzadka, taka ma być. Delikatnie odkrawamy boki, aby zapobiec pękaniu sernika przy tężeniu. Ostudzony przechować w lodówce, na drugi dzień polać rozpuszczoną czekoladą.
