ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem:

Składniki na krem:

nazwa

Wykonanie

Znane i lubiane rurki z kremem. Idealne dla tych mniejszych i większych łakomczuchów. Uwielbiane przez wszystkich. Większość cukierni w Polsce ma je w ofercie. Ale skąd mamy wiedzieć, jak one zostały tak naprawdę przygotowane ? Strach pomyśleć ile jest w nich ulepszaczy i konserwantów. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować je samemu. Są pracochłonne, ale za to ich smak nie dorówna niczemu. Nie ma nic cenniejszego jak widok znikających rurek w przyśpieszonym tempie :)
Składniki na ciasto:
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
125 g margaryny Kasia
5 płaskich łyżek śmietany 18%
szczypta soli
1,5 szklanki mleka 2%
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 g masła
2 kopiate łyżki mąki pszennej
2,5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
Przygotowanie ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm. Następnie wykrajamy paski na długość 1,5 cm.
Foremki na rurki natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta (zaczynamy od węższej strony do szerszej). Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 15 minut. Studzimy.
Przygotowanie krem:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem, co jakiś czas mieszając. Pozostałe mleko miksujemy z mąkami i jajkami. Masę mączno-jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy intensywnie trzepaczką aż zgęstnieje. Krem zestawiamy z ognia, przykrywamy folią, tak żeby dotykała do powierzchni kremu. Zostawiamy do ostudzenia.
Przestudzony krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nabijamy nim rurki. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/rurki-z-kremem-budyniowym.html