ßßß
Składniki na ciasto:ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej125 g margaryny Kasia5 płaskich łyżek śmietany 18%szczypta soli1,5 szklanki mleka 2%1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy50 g masła2 kopiate łyżki mąki pszennej2,5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej2 jajka
Przygotowanie ciasto:Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm. Następnie wykrajamy paski na długość 1,5 cm.Foremki na rurki natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta (zaczynamy od węższej strony do szerszej). Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 15 minut. Studzimy.Przygotowanie krem:Połowę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem, co jakiś czas mieszając. Pozostałe mleko miksujemy z mąkami i jajkami. Masę mączno-jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy intensywnie trzepaczką aż zgęstnieje. Krem zestawiamy z ognia, przykrywamy folią, tak żeby dotykała do powierzchni kremu. Zostawiamy do ostudzenia.Przestudzony krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nabijamy nim rurki. Przechowujemy w lodówce.