Wykonanie
Znane i lubiane rurki z kremem. Idealne dla tych mniejszych i większych łakomczuchów. Uwielbiane przez wszystkich. Większość
cukierni w Polsce ma je w ofercie. Ale skąd mamy wiedzieć, jak one zostały tak naprawdę przygotowane ? Strach pomyśleć ile jest w nich ulepszaczy i konserwantów. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować je samemu. Są pracochłonne, ale za to ich smak nie dorówna niczemu. Nie ma nic cenniejszego jak widok znikających rurek w przyśpieszonym tempie :)
Składniki na ciasto:ok. 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej125 g
margaryny Kasia5 płaskich łyżek
śmietany 18%szczypta
soli1,5 szklanki
mleka 2%1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy50 g
masła2 kopiate łyżki
mąki pszennej2,5 kopiatych łyżek
mąki ziemniaczanej2
jajkaPrzygotowanie ciasto:Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Blat oprószamy
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm. Następnie wykrajamy paski na długość 1,5 cm.Foremki na rurki natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta (zaczynamy od węższej strony do szerszej). Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 15 minut. Studzimy.Przygotowanie krem:Połowę
mleka zagotowujemy z
cukrami i
masłem, co jakiś czas mieszając. Pozostałe
mleko miksujemy z
mąkami i
jajkami. Masę mączno-jajeczną wlewamy na gotujące się
mleko i mieszamy intensywnie trzepaczką aż zgęstnieje. Krem zestawiamy z ognia, przykrywamy folią, tak żeby dotykała do powierzchni kremu. Zostawiamy do ostudzenia.Przestudzony krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nabijamy nim rurki. Przechowujemy w lodówce.