ßßß


Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego sp ó d ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja.Sp ó d Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli
Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowyPolewa:60 g czekolady40 g masłaWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:
Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką.
Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - polewamy cały sernik.






