ßßß Cookit - przepis na Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies

Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego sp ó d ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja.
Sp ó d Brownies:
50 g masła
50 g czekolady mlecznej
50 czekolady gorzkiej
1 jajko
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Masa serowa:
350 g zmielonego dwukrotnie twarogu
250 g mascarpone
1/2 szklanki brązowego cukru
łyżeczka mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Polewa:
60 g czekolady
40 g masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Spod Brownies:
Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.
Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.
Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.
Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).
Masa Serowa:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.
Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką.
Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:
Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - polewamy cały sernik.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/rewelacyjny-czekoladowy-sernik-ze.html