Wykonanie
Rewelacyjny, mocno
czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego sp ó d ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest
czekoladowa polewa - rewelacja.Sp ó d Brownies:50 g
masła50 g
czekolady mlecznej50
czekolady gorzkiej1
jajko1/3 szklanki
cukrucukier waniliowy1/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliMasa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie
twarogu250 g
mascarpone1/2 szklanki
brązowego cukrułyżeczka
mąki pszennejłyżeczka
mąki ziemniaczanej2
jajka1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
kakaocukier waniliowyPolewa:60 g
czekolady40 g
masłaWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Spod Brownies:
Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Jajko ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną
czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy
mąkę i szczyptę
soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Twaróg,
mascarpone,
cukier,
cukier waniliowy,
kakao i
mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy
jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy
czekoladę. Wszystko łączymy ze
śmietanką.
Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę
serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną
czekoladę wraz z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - polewamy cały sernik.