Wykonanie
Zdecydowanie jedno z najlepszych brownie... Mocno
czekoladowe.... uzależniające...o cudownej konsystencji. Znika błyskawicznie :) Pamiętajcie, że do brownie nie dodajemy
proszku do pieczenia ;) Zakalec jest jak najbardziej wskazany ;) Myślę że wersja z
wiśniami mogłaby równie dobrze smakować ;) Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje i polecam Wam baaardzo :)Składniki:200g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady250g solonego
masła (lub zwykłego i duża szczypta
soli)250g
brązowego cukru4
jajka50g
kakao140g
mąki pszennej200g
malinwykonanie thermomix:
Czekolady zmiksować 10s/obr.10. Dodać
masło i
cukier podgrzewać 5 min/70stopni/obr.2Wbić
jajka i miksować 7s/obr5. Dodać przesiane
kakao i
mąkę i zmiksować 40s/obr.6 Dodać połowę
malin 5s/obr wsteczne/obr 2. Blaszkę ok 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Resztę
malin równo ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (nie pieczemy do suchego patyczka!)wykonanie tradycyjne:
Czekolady połamać na kawałki i podgrzać w rondelku razem z
cukrem i
masłem do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Miksując wbijać kolejno
jajka i wymieszane i przesiane
kakao z
mąką. Na koniec delikatnie wmieszać połowę
malin. Blaszkę ok 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Resztę
malin równo ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.Smacznego :)