ßßß Cookit - przepis na Brownie z gruszkami

Brownie z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona brownie, tym razem z jesiennymi gruszkami. Na specjalne życzenie mojej Mamy :) Pycha.
200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
100g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
3 jajka
225g masła
pół łyżeczki esencji waniliowej
275g cukru
135g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli
3-4 gruszki
Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce jarzynowej i wstawić do lodówki. Pozostałe tabliczki rozpuścić w rondelku z pokrojonym na kawałki masłem. Masę jedynie rozpuścić, nie doprowadzić do wrzenia. Całe jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę i dodać rozpuszczoną czekoladę razem z kakao. Dokładnie, ale spokojnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól i ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na plasterki.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20x30cm, powtykać gruszki jedna obok drugiej i posypać tartą czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 35-40 minut. Moje ciasto po wyjęciu miało idealną skorupkę na wierzchu, konsystencję zwartą, ale środek przyjemnie mazisty, taki jak w brownie powinien być. Kroić dopiero po ostygnięciu. Przechowywany w lodówce tężeje mocniej. W oryginalnym przepisie czas pieczenia wynosił 20 minut, jednak po tym czasie masa była jeszcze całkiem płynna, może to kwestia piekarnika. Ja zaczęłam od 20 minut i co 5 minut sprawdzałam czy już. Patyczek nadal pozostał wilgotny po 40 minutach, ale już nie mokry i ociekający czekoladą, a ciasto zachowało swoje cechy :)
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/09/brownie-z-gruszkami.html