ßßß
200 gramów miękkiego masła2 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 jajo3/4 szklanki cukru (do całości dopełniłam 1 kopiastą łyżką cukru waniliowego)1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych3/4 szklanki posiekanych orzechów (mogą być włoskie laskowe, mogą być wymieszane z rodzynkami lub suszoną żurawiną)Masło roztopić, schłodzić, dodać jajo, cukier i cukier waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, solą, dodać do masła z cukrami, zagnieść ciasto.Do ciasta dodać czekoladę, orzechy, delikatnie ugniatając wmieszać je w ciasto.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy odrywać małe kawałeczki ciasta, formować je w kuleczki, układać na blasze w odległościach około 3 cm, (ciasteczka można odrobinę spłaszczyć).Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu).