Wykonanie
Dzień dobry!Szukacie przepisu na smaczne ciasto? Wilgotne, słodkie, z czekoladą?To chlebek
bananowy jest dla Was! :-) Trochę dziwię się, że to ciasto jest nazywane
chlebkiem (z ang.
banana bread), bo jest to po prostu fajne ciasto
bananowe :-).
Tak czy siak, nazwa jest mało ważna, najważniejszy jest smak, gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu!Zapraszam!Składniki:3 duże i dojrzałe
banany200 g
mąki pszennej150 g
cukru1/3 szklanki roztopionego
masła1
jajko1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
płatków migdałowych100 g
groszków (kropelek)
czekoladowych (lub drobno posiekana
czekolada)szczypta
soliWykonanie:
Banany blendujemy na jednolitą masę, dodajemy
masło i
jajko. Przesianą ąkę,
cukier,
sodę,
sól dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo do
bananów, ciągle mieszając.
Na koniec dodajemy
migdały i
czekoladę, mieszamy.Ciasto pieczemy w silikonowej keksówce, około 40 minut w 180 st. Do suchego patyczka.
Smacznego!