Wykonanie
Przedstawiam debiutancki przepis na blogu! Tak się składa, że dobrze nawiązuje do nagłówkowej ilustracji, więc to chyba dobry początek! Przepis znalazłam tu, wprowadziłam drobne modyfikacje.
Składniki (12 sztuk):3 dojrzałe
banany1/3 szklanki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru (najlepiej brązowego)1
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowego (lub nieco esencji waniliowej)1,5 szklanki
mąki pszennej (u mnie pół na pół jasna i pełnoziarnista)1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli50 g
groszków z
czekolady deserowej (lub posiekanej
czekolady)100 ml
mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie bardzo gęste)Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem, ale tak, aby zachowały swoją niejednolitą strukturę, wymieszać z roztopionym
masłem. Dodać
cukier,
jajko,
cukier waniliowy. W osobnej misce dobrze wymieszać
mąkę z
sodą,
solą i
czekoladą a następnie dodać do masy bananowej. Wszystkie składniki kilka
razy przemieszać łyżką, żeby się połączyły. Ciasto przekładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Można także wysmarować zagłębienia foremki
margaryną i wysypać
kaszą manną lub
bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C około 20-25 minut - warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.Muffiny są przepyszne, to chyba moje ulubione
póki co :) Polecam ze szklanką ciepłego
mleka.Smacznego!
Przepis został zgłoszony do akcji "
Bananowy song" .