ßßß
Składniki (12 sztuk):3 dojrzałe banany1/3 szklanki roztopionego masła1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowego (lub nieco esencji waniliowej)1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół jasna i pełnoziarnista)1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli50 g groszków z czekolady deserowej (lub posiekanej czekolady)100 ml mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie bardzo gęste)Przygotowanie:Banany rozgnieść widelcem, ale tak, aby zachowały swoją niejednolitą strukturę, wymieszać z roztopionym masłem. Dodać cukier, jajko, cukier waniliowy. W osobnej misce dobrze wymieszać mąkę z sodą, solą i czekoladą a następnie dodać do masy bananowej. Wszystkie składniki kilka razy przemieszać łyżką, żeby się połączyły. Ciasto przekładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Można także wysmarować zagłębienia foremki margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C około 20-25 minut - warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.Muffiny są przepyszne, to chyba moje ulubione póki co :) Polecam ze szklanką ciepłego mleka.Smacznego!
Przepis został zgłoszony do akcji "Bananowy song" .