Wykonanie
Rewelacyjny, mocno
czekoladowy sernik o delikatnej puszystej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest
czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.
Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie
twarogu250 g
mascarpone1/2 szklanki
brązowego cukruok. 2 łyżki
białego cukrułyżeczka
mąki pszennejłyżeczka
mąki ziemniaczanej2
jajka1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
kakaocukier waniliowyPolewa:ok. 70 g dobrej jakości
czekolady gorzkiejWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy do momentu, gdy
czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna.
Twaróg,
mascarpone,
cukier,
cukier waniliowy,
kakao i
mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy
jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy
czekoladę. Wszystko łączymy ze
śmietanką.
Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy
masłem i wylewamy masę
serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim
czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy, że podczas pieczenia nie należy do sernika "zaglądać"). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy lub długopisu cukierniczego "malujemy" pajęczynę.