ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa z truskawkami

Rolada czekoladowa z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Moje początki z roladami były delikatnie mówiąc niezbyt udane. Nie chodziło o smak, a raczej o wygląd. Zupełnie nie przypominały tego, co powinny. Tak też było z tą roladą. Pokazywałam ją już na blogu dokładnie 5 lat temu . Zajrzyjcie w ramach rozweselania. Tym razem w przepisie pominęłam proszek do pieczenia. Przepis pochodzi z "Kobieta i Życie" chyba sprzed 5 lat.
Składniki:
3 jajka
2 łyżki cukru waniliowego (domowego)
ok 100 g + 2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżka kakao
3 łyżeczki żelatyny
20 dag truskawek
2 łyżki soku z cytryny
150 g śmietany kremówki
2 gałązki mięty
2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku. Gdy spęcznieje podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia na 2 - 3 minut. Około 10 dag truskawek pokroić w kostkę. Resztę zmiksować z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę zmiksowanych truskawek. Wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałe truskawki cały czas mieszając. Powoli przelewać truskawki z żelatyną do ubijającej się śmietany. Wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Rolada-czekoladowa-z-truskawkami.html