Wykonanie
Dwa w jedym, na dwie akcje. Jedne i drugie
owoce zbierane własnoręcznie (z małą pomocą małych i trochę większych rączek) i okupione dużą ilością ugryzień komarów. Jest tylko jedno ale. Nie lubię piec nie w swojej kuchni. Z kilku powodów. Po pierwsze nie wyczułam jeszcze piekarnika (chociaż tym razem z tym nie było najgorzej), po drugie mam do wyboru takie a nie inne formy (dostępne były jednak za krótkie na rolady), po trzecie zawsze jak się staram
żyby wyszło (a u teściowej zawsze się staram) to jakieś wpadki ZAWSZe są (oczywiście zważyła mi się
śmietana), po czwarte ograniczony dostęp do netu (a jak się okazało już po upieczeniu, Dorotuś mogła być niezwykle pomocna - ale to już następnym razem). Mimo wszystko moje pierwsze w życiu rolady smak mają super, chociaż z wyglądu jakoś niekonieczne. Nie szkodzi, w końcu praktyka czyni mistrza. Już doczytałam u Dorotuś i teraz wiem, że ciasto jeszcze ciepłe zwija się w ściereczkę posypaną
cukrem waniliowym (a w gazecie z przepisem nie było o tym ani słowa). Ponieważ nie wiedziałam, to ciasto lekko się podłamało, do tego było z krótkie, więc efektu rolady prawie nie ma :( Ale najważniejsze, że wszystkim smakowało, no i że zrobiłam dwa ciasta w bardzo krótkim czasie - a to lubię najbardziej.
Rolada
truskawkowo-czekoladowaSkładniki:3
jajka2
torebki cukru waniliowego10 dag + 2 łyżki
cukru5 dag
mąki pszennej (około 3 łyżki)2 płaskie łyżki
mąki zmiemniaczanejczubata łyżka
kakaopłaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
żelatyny30 dag
truskawek2 łyżki
soku z cytryny15 dag
śmietany kremówki4 łyżki
konfitury z
truskawek2 gałązki
mięty (nie dałam)2 małe kosteczki
gorzkiej czekolady (nie dałam)Wykonanie:
Białak oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli, 5 łyżek
cukru i
torebki cukru waniliowego. Wymieszać z
żółtkami i następnie z obydwoma rodzajami
mąki,
kakao i
proszkiem do pieczenia. ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm (moja była mniejsza i to źle). Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy
biszkopt przełożyc na obsypaną
cukrem waniliowym ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Gdy spęcznieje rozpuścić podgrzewając lub zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Około 20 dag
truskawek pokroić w kostkę. Resztę zmiksować z 2 łyżkami
cukru i
sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno z drugim
cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzoną
żelatyną i połączyć ze zmiksowanymi
truskawkami. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, posmarować
konfiturą, a na niej rozsmarować tężejący krem
truskawkowy i posypać
owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąc roladę. (Ja dodatkowo ownięłam w folię, żeby nic nie wyciekło). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężęnia. Zmielić 2 łyżki
cukru z listkami
mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą
czekoladą.Przepis z "Kobiety i życie"/wydrukuj przepis/
Rolada jagodowaSkładniki:3
jajka2
torebki cukru waniliowego10 dag + 2 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżki
mąki zmiemniaczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
żelatyny30 dag
jagód15 dag
śmietany kremówkiWykonanie:
Białak oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli, 5 łyżek
cukru i
torebki cukru waniliowego. Wymieszać z
żółtkami i następnie z obydwoma rodzajami
mąki i
proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy
biszkopt przełożyc na obsypaną
cukrem waniliowym ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Gdy spęcznieje rozpuścić podgrzewając lub zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Około 10 dag
jagód zmiksować z 2 łyżkami
cukru.
Śmietankę ubić na sztywno z drugim
cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzoną
żelatyną i połączyć ze zmiksowanymi
jagodami. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem
jagodowy i posypać pozostałymi
owocami. Zwinąć roladę. (Ja dodatkowo ownięłam w folię, żeby nic nie wyciekło). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężęnia./wydrukuj przepis/Przepis na podstawie przepisu na roladę
truskawoko-
czekoladową.