ßßß
Rolada truskawkowo-czekoladowaSkładniki:3 jajka2 torebki cukru waniliowego10 dag + 2 łyżki cukru5 dag mąki pszennej (około 3 łyżki)2 płaskie łyżki mąki zmiemniaczanejczubata łyżka kakaopłaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki żelatyny30 dag truskawek2 łyżki soku z cytryny15 dag śmietany kremówki4 łyżki konfitury z truskawek2 gałązki mięty (nie dałam)2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam)Wykonanie:Białak oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, 5 łyżek cukru i torebki cukru waniliowego. Wymieszać z żółtkami i następnie z obydwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm (moja była mniejsza i to źle). Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt przełożyc na obsypaną cukrem waniliowym ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje rozpuścić podgrzewając lub zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Około 20 dag truskawek pokroić w kostkę. Resztę zmiksować z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z drugim cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzoną żelatyną i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).Biszkopt rozwinąć, posmarować konfiturą, a na niej rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąc roladę. (Ja dodatkowo ownięłam w folię, żeby nic nie wyciekło). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężęnia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą.Przepis z "Kobiety i życie"/wydrukuj przepis/
Rolada jagodowaSkładniki:3 jajka2 torebki cukru waniliowego10 dag + 2 łyżki cukru4 łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżki mąki zmiemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki żelatyny30 dag jagód15 dag śmietany kremówkiWykonanie:Białak oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, 5 łyżek cukru i torebki cukru waniliowego. Wymieszać z żółtkami i następnie z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt przełożyc na obsypaną cukrem waniliowym ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje rozpuścić podgrzewając lub zalać odrobiną wrzątku i wymieszać. Około 10 dag jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru. Śmietankę ubić na sztywno z drugim cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzoną żelatyną i połączyć ze zmiksowanymi jagodami. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami. Zwinąć roladę. (Ja dodatkowo ownięłam w folię, żeby nic nie wyciekło). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężęnia./wydrukuj przepis/Przepis na podstawie przepisu na roladę truskawoko-czekoladową.