Wykonanie
Jest pyszne delikatny krem z dodatkiem
skórki pomarańczowej, bardzo delikatny
biszkopt i
truskawki całość smakuje obłędnie i wygląda cudnie.
Składniki :ciasto5
jajek120 g drobnego
cukru120 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej30 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 ml
olejukrem500 g
mascarpone2
torebki cukru waniliowego3 łyżki
cukru pudru1
pomarańcza200 g
śmietany kremówki2 łyżki
żelatynywykończenie200 g
śmietany kremówki200 g
truskawekkisiel najlepiej
truskawkowyOpis wykonania:
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Mąkę przesiewamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec
olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z
pomarańczy i nieco startej
skórki pomarańczowej.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z
serkiem.
Śmietanę ubijamy i łączymy z
serkiem.Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy
śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie
bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki
truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować
truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi
płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy