Wykonanie
Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – chyba przez te warstwy. Połączenie warstwy czysto serowej i
serowo-czekoladowej nie może się nie udać. W końcu się skusiłam i zrobiłam go po swojemu. Wyszło pysznie.Spód (przypomina brownie)50g
masła,50g
gorzkiej czekolady,1/2 szklanki
cukru,1
jajko,1 łyżeczka pasty z nasion
wanilii (lub ekstraktu
waniliowego),50g
mąki pszennej.
Masło rozpuścić w garnuszku razem z
czekoladą.
Jajko utrzeć z
cukrem na białą puszystą masę, dodać przestudzoną
czekoladę z
masłem i pastę
waniliową. Zmiksować wszystko, przesiać
mąkę, wymieszać. Przelać do foremki (u mnie średnica 20cm, po wypełnieniu sernikiem było idealnie po brzegi), na której spodzie najlepiej umieścić kółko wycięte z papieru do pieczenia (później ładnie odejdzie przy wyjmowaniu sernika, jak będzie dobrze ostudzony), wyrównać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C przez ok. 15 min (lub krócej, po 10 minutach trzeba obserwować ciasto, żeby nie zaczęło się wybrzuszać lub przypalać).W
między czasie przygotować masę
serową.Masa serowa500g
twarogu (jak na sernik, zmielony),250g
serka mascarpone,3
jajka,1 opakowanie
śmietany kremówki (250g),1 łyżeczka pasty z nasion
wanilii (lub ekstraktu
waniliowego),1 łyżka
mąki ziemniaczanej,120g
gorzkiej czekolady.Wszystkie składniki oprócz
czekolady zmiksować na gładką masę (powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i odstawione, aż osiągną temperaturę pokojową).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali i odstawić do ostudzenia. Z białej masy serowej odłożyć jedną szklankę i zmiksować z ostudzoną
czekoladą.Na spód ciasta wylać białą masę
serową, a na niej układać po łyżce masy czekoladowej, aż powstanie nam ładny wzorek. Można też po prostu wylać całą masę, wtedy dostaniemy dodatkową,
czekoladową warstwę.Sernik piec w temperaturze 150 º C przez godzinę, można przykryć folią aluminiową by nie spiekł się z wierzchu. Po wyjęciu ostudzić do temperatury pokojowej, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki oprószyć
kakao.Smacznego :)
Boże Narodzenie Ciasta Przepisy SernikiTagi
CzekoladaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZimowa lemoniada malinowaNastępny wpisŚwiąteczne pierniczki (+ FILM)Najlepszy sernik
czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Ciasto
marchewkowe bez
mąkiCiasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +Dietetyczny sernikZdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +Brownie z
masłem orzechowymTen przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +