ßßß Cookit - przepis na Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

nazwa

Wykonanie

Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – chyba przez te warstwy. Połączenie warstwy czysto serowej i serowo-czekoladowej nie może się nie udać. W końcu się skusiłam i zrobiłam go po swojemu. Wyszło pysznie.
Spód (przypomina brownie)
50g masła,
50g gorzkiej czekolady,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii (lub ekstraktu waniliowego),
50g mąki pszennej.
Masło rozpuścić w garnuszku razem z czekoladą. Jajko utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę z masłem i pastę waniliową. Zmiksować wszystko, przesiać mąkę, wymieszać. Przelać do foremki (u mnie średnica 20cm, po wypełnieniu sernikiem było idealnie po brzegi), na której spodzie najlepiej umieścić kółko wycięte z papieru do pieczenia (później ładnie odejdzie przy wyjmowaniu sernika, jak będzie dobrze ostudzony), wyrównać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C przez ok. 15 min (lub krócej, po 10 minutach trzeba obserwować ciasto, żeby nie zaczęło się wybrzuszać lub przypalać).
W między czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
500g twarogu (jak na sernik, zmielony),
250g serka mascarpone,
3 jajka,
1 opakowanie śmietany kremówki (250g),
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii (lub ekstraktu waniliowego),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
120g gorzkiej czekolady.
Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką masę (powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i odstawione, aż osiągną temperaturę pokojową).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstawić do ostudzenia. Z białej masy serowej odłożyć jedną szklankę i zmiksować z ostudzoną czekoladą.
Na spód ciasta wylać białą masę serową, a na niej układać po łyżce masy czekoladowej, aż powstanie nam ładny wzorek. Można też po prostu wylać całą masę, wtedy dostaniemy dodatkową, czekoladową warstwę.
Sernik piec w temperaturze 150 º C przez godzinę, można przykryć folią aluminiową by nie spiekł się z wierzchu. Po wyjęciu ostudzić do temperatury pokojowej, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki oprószyć kakao.
Smacznego :)
Boże Narodzenie Ciasta Przepisy Serniki
Tagi
Czekolada
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Zimowa lemoniada malinowa
Następny wpis
Świąteczne pierniczki (+ FILM)
Najlepszy sernik czekoladowy
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +
Ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +
Dietetyczny sernik
Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +
Brownie z masłem orzechowym
Ten przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/12/sernik-marmurkowy