ßßß
Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – chyba przez te warstwy. Połączenie warstwy czysto serowej i serowo-czekoladowej nie może się nie udać. W końcu się skusiłam i zrobiłam go po swojemu. Wyszło pysznie.Spód (przypomina brownie)50g masła,50g gorzkiej czekolady,1/2 szklanki cukru,1 jajko,1 łyżeczka pasty z nasion wanilii (lub ekstraktu waniliowego),50g mąki pszennej.Masło rozpuścić w garnuszku razem z czekoladą. Jajko utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę z masłem i pastę waniliową. Zmiksować wszystko, przesiać mąkę, wymieszać. Przelać do foremki (u mnie średnica 20cm, po wypełnieniu sernikiem było idealnie po brzegi), na której spodzie najlepiej umieścić kółko wycięte z papieru do pieczenia (później ładnie odejdzie przy wyjmowaniu sernika, jak będzie dobrze ostudzony), wyrównać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C przez ok. 15 min (lub krócej, po 10 minutach trzeba obserwować ciasto, żeby nie zaczęło się wybrzuszać lub przypalać).W między czasie przygotować masę serową.Masa serowa500g twarogu (jak na sernik, zmielony),250g serka mascarpone,3 jajka,1 opakowanie śmietany kremówki (250g),1 łyżeczka pasty z nasion wanilii (lub ekstraktu waniliowego),1 łyżka mąki ziemniaczanej,120g gorzkiej czekolady.Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką masę (powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i odstawione, aż osiągną temperaturę pokojową).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstawić do ostudzenia. Z białej masy serowej odłożyć jedną szklankę i zmiksować z ostudzoną czekoladą.Na spód ciasta wylać białą masę serową, a na niej układać po łyżce masy czekoladowej, aż powstanie nam ładny wzorek. Można też po prostu wylać całą masę, wtedy dostaniemy dodatkową, czekoladową warstwę.Sernik piec w temperaturze 150 º C przez godzinę, można przykryć folią aluminiową by nie spiekł się z wierzchu. Po wyjęciu ostudzić do temperatury pokojowej, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki oprószyć kakao.Smacznego :)


Boże Narodzenie Ciasta Przepisy SernikiTagiCzekoladaAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZimowa lemoniada malinowaNastępny wpisŚwiąteczne pierniczki (+ FILM)Najlepszy sernik czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Ciasto marchewkowe bez mąkiCiasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +Dietetyczny sernikZdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +Brownie z masłem orzechowymTen przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +