Wykonanie
Niewątpliwie jeden z najlepszych serników jakie
jadłam. Bardzo delikatny, choć z tych cięższych, bez ciasta. Delikatnie
waniliowy smak zawdzięczamy ziarnom z
laski wanilii, którą możemy zastąpić
cukrem waniliowym najlepiej takim domowym z ziarnami z
wanilii . Lekkości dodaje dodatek ubitej
śmietanki. Bardzo wykwintny, pyszny sernik, idealny na święta lub inne uroczystości . Polecam - wzbudza zachwyt konsumujących!
1000 g
sera wiaderkowego (dałam z Piątnicy)300g drobnego
cukru8
jajek175 g
masła5 łyżek
kaszy manny2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejziarna z 1
laski wanilii (można zastąpić
cukrem z prawdziwej
wanilii - 2 łyżkami)200 ml
śmietanki kremówki (u mnie double cream) na polewę:200 ml
śmietanki200 g dowolnej
czekoladyPiekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy [papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło ucieramy, po czym stopniowo dodajemy
ser dalej ucierając.W osobnym naczyniu ucieramy
żółtka z
cukrem do białości. Dodajemy do masy serowej i krótko mieszamy.Do masy serowej dodajemy
kaszę mannę, obie
mąki, ziarna z
wanilii.
Króko mieszamy.
Śmietanę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy
białka.
Śmietanę i pianę z białej dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Pieczemy ok 60 min, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można posypać
cukrem pudrem lub polać polewą (
śmietanę lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu, wkładamy posiekaną
czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia
czekolady.Inspiracja przepisem na świąteczny sernik wykwintny z bloga moje wypieki