Wykonanie
Mocno
czekoladowy sernik z dużą ilością
bakalii i kawałków
czekolady, którego wierzch stanowi
kakaowy mus z dodatkiem
likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z
czekolady. Jeśli ktoś lubi
orzechy,
czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego.Masa serowa:300 g zmielonego
twarogu100 g
mascarpone1/4 szklanki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejduże
jajko50 ml
śmietanki kremówki 30%50 g
czekolady gorzkiejcukier waniliowyłyżka
kakao50 g
czekolady białej50 g
czekolady mlecznej100 g dowolnych
orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskieMasa śmietanowa:200 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
likieru czekoladowego2 łyzki
cukru pudrułyżka
kakao100 g
herbatnikówłyżka
kakaołyżka
masłaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Twaróg,
mascarpone,
cukier,
cukier waniliowy,
kakao i
mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy
jajko i ciągle mieszając powoli wlewamy
czekoladę i
śmietankę. Na końcu dodajemy posiekane
orzechy i pociętą
czekoladę mleczną i białą.
Herbatniki kruszymy w food procesorze razem z
kakao i łyżką miękkiego
masła. Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę
serową z
bakaliami i
czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę
śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy
likier,
cukier puder i
kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam je za pomocą obieraczki do warzyw).