Wykonanie
Tadam! Jest coś wyjątkowego i chyba nie
będę musiał Was specjalnie namawiać do tego sernika :)
spód:120 g
czekoladowych herbatników2 łyżki roztopionego
masłaHerbatniki rozdrobnić w blenderze i połączyć z roztopionym
masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm posmarować
masłem i wyłożyć gotową masą. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie zapiec przez 10 minut w 180 º C. Wyjąć, ostudzić i owinąć szczelnie folią aluminiową.masa:450 g
twarogu200 g
serka mascarpone150 ml kremówki 36%150 g
cukru pudru3
jajkaTwaróg zmiksować z
serkiem mascarpone, dodać
cukier puder, a następnie wbijać po jednym
jajku. Dodać kremówkę i posiekane
czekoladki. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Formę z
ciastem owinąć folią i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić gotująca się
wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom i piec przez ok. 1 godzinę w 160 º C. Wyjąć i wystudzić.polewa:200 ml
śmietany kremówki 36%100 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej1 łyżeczka
masłaC
zekoladę połamać i rozpuścić z
masłem w kąpieli
wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do
czekolady i dokładnie połączyć. Lekko przestudzoną masę
czekoladową wylać na wierzch ciasta i wyrównać.dekoracja:wiórki
czekoladowezłote perełki cukiernicze
Czekoladki podzielić na pół, dekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać wiórkami czekoladowymi i złotymi perełkami cukierniczymi.Smacznego! :)