ßßß
spód:120 g czekoladowych herbatników2 łyżki roztopionego masłaHerbatniki rozdrobnić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć gotową masą. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie zapiec przez 10 minut w 180 º C. Wyjąć, ostudzić i owinąć szczelnie folią aluminiową.masa:450 g twarogu200 g serka mascarpone150 ml kremówki 36%150 g cukru pudru3 jajkaTwaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dodać cukier puder, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać kremówkę i posiekane czekoladki. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Formę z ciastem owinąć folią i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić gotująca się wodą do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom i piec przez ok. 1 godzinę w 160 º C. Wyjąć i wystudzić.polewa:200 ml śmietany kremówki 36%100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej1 łyżeczka masłaC zekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Lekko przestudzoną masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i wyrównać.dekoracja:wiórki czekoladowezłote perełki cukierniczeCzekoladki podzielić na pół, dekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać wiórkami czekoladowymi i złotymi perełkami cukierniczymi.Smacznego! :)



