ßßß
Składniki:1 kg twarogu150 g ciasteczek owsianych/zbożowychpół tabliczki gorzkiej czekolady (ok 50 g)100 g masła3 jajka3/4 szklanki cukru pudru500 ml śmietany kremówkiWykonanie:Masło rozpuść w kąpieli wodnej dodaj pokruszoną czekoladę. Można dodać odrobinę cukru pudru (wg gustu). Gdy wszystko się rozpuści do przestudzonej masy dodaj pokruszone ciasteczka. Formę wysmaruj masłem i wyłóż na nią ciasteczkową masę. Wstaw do lodówki na ok godzinę. Ser przełóż do miski, dodaj do niego 3 żółtka. Białka ubij z odrobiną soli. Delikatnie dodaj do masy. Kremówkę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Troszkę więcej niż połowę kremówki dodaj do sera. Wyłóż masę serową na ciastka. Formę z ciastem należy podczas pieczenia umieścić w naczyniu z wodą. Ja użyłam głębszej formy z piekarnika. Przed włożeniem ciasta do piekarnika trzeba zabezpieczyć formę folią aluminiową. Piecz w temp. 180 st przez ok 1 -1,5 godziny. Do momentu aż wierzch ciasta zrobi się lekko brązowy. Najlepiej sprawdzić patyczkiem:)Polewa:Pozostałą kremówkę z cukrem pudrem posmaruj ciasto kiedy wystygnie. Możesz posypać je wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem przechowuj w lodówce.Smacznego!