Wykonanie
Chocolate chip cookies. Maślane, przyjemnie się kruszące i z kawałkami
czekolady. Takie jak
Ciasteczkowy Potwór lubi najbardziej. Myślę, że w każdym z nas drzemie taki potwór. Pytanie tylko, czy odważycie się go obudzić? Jeśli tak, to te
ciasteczka sprawdzą się idealnie! Robi się je ekspresowo i równie szybko zjada! Gwarantuję, że zaczną znikać tuż po upieczeniu, są wtedy lekko miękkie i lepkie w środku. Pycha!

Składniki (na 2 blachy - około 20 sztuk):125 g
masła100 g drobnego
cukru75 g
brązowego cukru1
jajko, lekko rozmącone2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub
cukru waniliowego)150 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
groszków czekoladowych lub posiekanej na drobne kawałki
czekolady gorzkiej lub
mlecznej (w tym przypadku można dać o około 20 g mniej
cukru)Przygotowanie:W małym rondelku roztopić
masło. Do miski wsypać
cukier biały i brązowy oraz
waniliowy (jeśli używany zamiast ekstraktu), dodać roztopione
masło i rozmieszać dobrze drewnianą łyżką. Dodać
jajko i wymieszać. Przesiać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i wymieszać całość. Na koniec dodać kawałki
czekolady i wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki wykładać porcje ciasta pozostawiając dość dużo miejsca (ok. 4 cm) dookoła każdej z nich. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut - aż się wyraźnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i wystudzić chwilę na blasze, aby mogły zastygnąć, a następnie przenieść na kratkę i przestudzić zupełnie (choć nie wierzę, że będziecie czekać na ten moment).Przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"

