ßßß
Składniki (na 2 blachy - około 20 sztuk):125 g masła100 g drobnego cukru75 g brązowego cukru1 jajko, lekko rozmącone2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100 g groszków czekoladowych lub posiekanej na drobne kawałki czekolady gorzkiej lub mlecznej (w tym przypadku można dać o około 20 g mniej cukru)Przygotowanie:W małym rondelku roztopić masło. Do miski wsypać cukier biały i brązowy oraz waniliowy (jeśli używany zamiast ekstraktu), dodać roztopione masło i rozmieszać dobrze drewnianą łyżką. Dodać jajko i wymieszać. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszać całość. Na koniec dodać kawałki czekolady i wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki wykładać porcje ciasta pozostawiając dość dużo miejsca (ok. 4 cm) dookoła każdej z nich. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut - aż się wyraźnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i wystudzić chwilę na blasze, aby mogły zastygnąć, a następnie przenieść na kratkę i przestudzić zupełnie (choć nie wierzę, że będziecie czekać na ten moment).Przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"
