Wykonanie
Zapraszam na pyszny torcik karmelowo-
czekoladowy. Kiedy przystępowałam do pracy nad tym deserem, w planach miałam zwykły murzynek. Jednak nigdy nie potrafię się powstrzymać przed zmodyfikowaniem przepisu. Tak było i tym razem. A ponieważ w październiku miała ruszyć akcja promująca
serki kremowe Arla Apetina, postanowiłam wykorzystać ten pyszny, delikatny
serek. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju kremów i wypieków.Jeśli chodzi o sam murzynek, to wzbogaciłam go dodatkiem karmelu, który przygotowałam na brązowym cukrze. Intensywny smak karmelu i
kakao podkreśliłam odrobiną
kawy. Całość uzupełnia smak
wanilii i delikatna nuta
kardamonu. Do tak pysznego, wilgotnego ciasta musi być wyjątkowa masa. Tym razem będzie to aksamitnie gładki i puszysty krem na bazie
serka kremowego Arla Apetina- zapewni, że nasza masa będzie miała idealną lekką konsystencję, a jednocześnie nie spłynie nam podczas dekorowania ciasta (co ważne nie musimy używać już
żelatyny). Całość przełamałam orzeźwiającym
dżemem z czarnej porzeczki. Sezonowego charakteru nadały ciastu karmelizowane
figi i
owoc granatu. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja deserowa wariacja na temat mariażu murzynka z serownikiem :) .Jesienny torcik karmelowo-
czekoladowy z
serowo-
waniliowym kremem,
granatem i
figamiSkładnik i na ciasto:· 2 szklanki
mąki pszennej· szklanka
brązowego cukru· pół szklanki
cukru pudru· 5
jajek· 200 g
masła· 3 łyżki
oleju· 3 łyżki
kakao - dobrego, ciemnego· łyżeczka
kawy rozpuszczalnej· 1/2 szklanki
wody· duża szczypta
kardamonu· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 100 g
białej czekoladyW rondelku (o grubym dnie) roztapiamy
brązowy cukier, czekamy aż zacznie się topić i
zrobi się brązowy karmel- możemy od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem. Dodajemy
masło,
kakao,
kawę,
olej i
wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (drewnianą łyżką) do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt
waniliowy. Część masy (ok. 1/4 szklanki) odkładamy, aby wyzdobić nią wierzch ciasta.Do przestudzonej pozostałej masy dodajemy
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem i
kardamonem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite ze szczyptą
soli białka oraz lekko przesiekaną
białą czekoladę. Ciasto przekładamy do 4 tortownic (średnica 17 cm) wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką- upieczemy wówczas 2 mini torciki. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.Przygotujemy z nich 2 mini torciki. Jeśli chcemy upiec jeden duży tort ciasto rozlejmy do 2 tortownic o średnicy ok. 24-26 cm i pieczmy do tzw. suchego patyczka.Masa serowa· 500 g kremowego
serka Arla Apetina naturalnego (4 opakowania)· 3/4 szklanki
cukru pudru· 100 g miękkiego
masła·
skórka z cytryny· 100 ml zimnej
śmietany kremówki· łyżka
mleka w proszku· łyżka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:-pół słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki- jeden
owoc granatu- 2
figi- łyżka
miodu spadziowego
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy
serek Arla Apetina naturalny. Na koniec dodajemy
skórkę z cytryny i ekstrakt
waniliowy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec
mleko w proszku - delikatnie dodajemy do masy serowej. Masę
serową dzielimy na dwie równe części- pamiętajmy że mamy do przełożenia 2 torciki.Składanie jednego mini
tortu (z drugim postępujemy tak samo):Wystudzony placek smarujemy
dżemem. Następnie rozprowadzamy 3/4 masy serowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, lekko dociskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki ciasta. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą
czekoladową.
Figi dzielimy na ósemki, karmelizujemy na rozgrzanym miodzie.Wierzch
tortu wyzdabiamy przestudzonymi
figami, serkowymi
grzybkami i ziarnami
granatu.- 250 g kremowego
serka Arla Apetina naturalnego (2 opakowania)- 2 łyżki
cukru pudru-
mleko w proszku do podsypywania
Serek ucieramy z
cukrem. Dobrze schładzamy. Blat posypujemy
mlekiem w proszku, wykładamy masę
serkową i formujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Małą foremkę w kształcie
grzybka maczamy w
mleku w proszku i wykrawamy nią z masy serowej małe
grzybki, układamy je na cieście.Ciasto podajemy dobrze schłodzone.Smacznego!