ßßß Cookit - przepis na Ozdoby- serkowe grzybki

Ozdoby- serkowe grzybki

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny torcik karmelowo-czekoladowy. Kiedy przystępowałam do pracy nad tym deserem, w planach miałam zwykły murzynek. Jednak nigdy nie potrafię się powstrzymać przed zmodyfikowaniem przepisu. Tak było i tym razem. A ponieważ w październiku miała ruszyć akcja promująca serki kremowe Arla Apetina, postanowiłam wykorzystać ten pyszny, delikatny serek. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju kremów i wypieków.
Jeśli chodzi o sam murzynek, to wzbogaciłam go dodatkiem karmelu, który przygotowałam na brązowym cukrze. Intensywny smak karmelu i kakao podkreśliłam odrobiną kawy. Całość uzupełnia smak wanilii i delikatna nuta kardamonu. Do tak pysznego, wilgotnego ciasta musi być wyjątkowa masa. Tym razem będzie to aksamitnie gładki i puszysty krem na bazie serka kremowego Arla Apetina- zapewni, że nasza masa będzie miała idealną lekką konsystencję, a jednocześnie nie spłynie nam podczas dekorowania ciasta (co ważne nie musimy używać już żelatyny). Całość przełamałam orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki. Sezonowego charakteru nadały ciastu karmelizowane figi i owoc granatu. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja deserowa wariacja na temat mariażu murzynka z serownikiem :) .
Jesienny torcik karmelowo-czekoladowy z serowo-waniliowym kremem, granatem i figami
Składnik i na ciasto:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka brązowego cukru
· pół szklanki cukru pudru
· 5 jajek
· 200 g masła
· 3 łyżki oleju
· 3 łyżki kakao - dobrego, ciemnego
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej
· 1/2 szklanki wody
· duża szczypta kardamonu
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 100 g białej czekolady
W rondelku (o grubym dnie) roztapiamy brązowy cukier, czekamy aż zacznie się topić i zrobi się brązowy karmel- możemy od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem. Dodajemy masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (drewnianą łyżką) do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Część masy (ok. 1/4 szklanki) odkładamy, aby wyzdobić nią wierzch ciasta.
Do przestudzonej pozostałej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kardamonem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite ze szczyptą soli białka oraz lekko przesiekaną białą czekoladę. Ciasto przekładamy do 4 tortownic (średnica 17 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką- upieczemy wówczas 2 mini torciki. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.
Przygotujemy z nich 2 mini torciki. Jeśli chcemy upiec jeden duży tort ciasto rozlejmy do 2 tortownic o średnicy ok. 24-26 cm i pieczmy do tzw. suchego patyczka.
Masa serowa
· 500 g kremowego serka Arla Apetina naturalnego (4 opakowania)
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 100 g miękkiego masła
· skórka z cytryny
· 100 ml zimnej śmietany kremówki
· łyżka mleka w proszku
· łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- jeden owoc granatu
- 2 figi
- łyżka miodu spadziowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek Arla Apetina naturalny. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec mleko w proszku - delikatnie dodajemy do masy serowej. Masę serową dzielimy na dwie równe części- pamiętajmy że mamy do przełożenia 2 torciki.
Składanie jednego mini tortu (z drugim postępujemy tak samo):
Wystudzony placek smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy 3/4 masy serowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, lekko dociskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki ciasta. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą czekoladową.
Figi dzielimy na ósemki, karmelizujemy na rozgrzanym miodzie.
Wierzch tortu wyzdabiamy przestudzonymi figami, serkowymi grzybkami i ziarnami granatu.
- 250 g kremowego serka Arla Apetina naturalnego (2 opakowania)
- 2 łyżki cukru pudru
- mleko w proszku do podsypywania
Serek ucieramy z cukrem. Dobrze schładzamy. Blat posypujemy mlekiem w proszku, wykładamy masę serkową i formujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Małą foremkę w kształcie grzybka maczamy w mleku w proszku i wykrawamy nią z masy serowej małe grzybki, układamy je na cieście.
Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/jesienny-torcik-karmelowo-czekoladowy-z.html